Ieteikumi, kā pašam pagatavot izcilus karamelizētos sīpolus

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Sīpoli. Ilustratīvs attēls.
Sīpoli. Ilustratīvs attēls. Foto: K.Vilkas/Shutterstock.com

Karamelizēti sīpoli ir neticami garda piedeva, kas lieliski iederas virknē ēdienu, piemēram, burgeros, kopā ar gaļas ēdieniem, uz kanapē maizītēm. Tos var iegādāties, bet jāteic, ka nebūs lētākais prieks. Bet var arī pagatavot mājās. Un tas nebūt nav sarežģīti, tikai jāņem vērā daži noteikumi.

Lai iegūtu gardus karamelizētos sīpolus tev vajadzēs sīpolus – un te nu brīvi vari izvēlēties sev tīkamākos vai tos, kas vienkārši pieejami. Otra lieta taukvielas – sīpolus karamelizēt vari kā sviestā, tā eļļā, un arī abu šo taukvielu apvienojumā. Trešā nepieciešamā lieta – sāls, kad gan nav obligāts, bet noderēs.

Lielākais sīpolu karamelizācijas procesa ienaidnieks – steiga. 

Bet tagad – lēnām no sākuma par svarīgāko, lai rezultāts neliktu vilties.

Par sīpoliem jau parunājam – karamelizēt vari jebkurus sīpolus. Arī pašus sīvākos, jo termiskās apstrādes laikā, viss sīvums izzudīs.

Protams, sīpolus nomizojam un tad sagriežam. Ierasti karamelizētie sīpoli nav sasmalcināti mazos gabaliņos, bet gan garšaugs tiek griezts pusripiņās. Un te arī pirmā, bieži pieļauta kļūda:

sīpolus sagriežam pārāk smalki un plāni.

Tā kā sīpolu karamelizēšana nav dažu minūšu jautājums, ja sīpolus būsi sagriezis ļoti plāni, tie drīzāk sadegs. Tāpēc griez tā, lai nespīd cauri – labāk ilgāku laiku gatavot, nekā sadedzināt produktu un izmest.

Kad sīpoli sagriezti, laiks cepšanai. Eļļā, sviestā vai to savienība – izvēle paliek tavā ziņā, jo labs rezultāts iespējams visos gadījumos. Kad sīpoli ielikti pannā, kārtīgi tos apmaisi, lai katru ieskauj maza treknuma kārtiņa. Un te lūk nākamās divas, ļoti būtiskas lietas, kuras neievērojot, rezultāts nebūs labs. 

Liela liesma un pannas satura atstāšana bez pieskatīšanas.

Abu vai viena no šo faktoru izpildes ir solis izgāšanās virzienā. Kāpēc? Pirmkārt sīpolus nav iespējams karamelizēt piecu minūšu laikā. Jā, tos var apcept zeltainus un būs garšīgi, bet tie būs vienkārši cepti nevis karamelizēti sīpolu. Karamelizācija ir lēns process, kura laikā sīpoli kļūst nevis zeltaini, bet tumši un vismaz divas reizes saplok to sākotnējais tilpums pannā. Tātad – neliela uguns un bez steigas, ļaujot visam gatavoties vismaz 20-30 minūtes.

Ir būtiski arī sīpolus neatstāt nepieskatītus. Arī uz mazas liesmas sīpols var nemanāmi pierauties pie pannas un apdegt. Lai tie vienmērīgi ceptos no visām pusēm, ir regulāri jāapmaisa.

Ņem vērā: jo pilnāka būs panna, jo intensīvāk jāmaisa un, jo ilgāks būs arī gatavošanas process. 

Par sāli – vajag vai tomēr nē?

Sāls šajā procesā nav obligāts, tomēr to daudzi kulināri iesaka pievienot gatavošanas sākuma posmā, jo sāls palīdzēs atbrīvoties no sīpolos esošā ūdens un mazliet paātrinās procesu.

Ja sīpoli izdodas saldi, jāpievieno cukurs. Vai taisnība?

Nē. Sīpoli arī satur cukuru, kuri tad šajā lēnajā gatavošanas procesā arī veic garšauga karamelizēšanu. Protams, cukur var pievienot, ja kārojas saldākus. Un var pievienot ne tikai cukuru. Gatavošanas procesa beigās var pievienot kādu karoti buljona, sarkanvīna, balzamiko etiķa, ābolu sidra. 

Lai izdodas un labi garšo!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu