Cūcenes: ēdamas vai tomēr ne? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Cūcene. Ilustratīvs attēls.
Cūcene. Ilustratīvs attēls. Foto: Adam Jaime/Unsplash.com

Cūcenes – īstenas rudens sēnes, kas mežā izceļas ar savu tumši zaļo, gaļīgo cepuri. Kad slapja, kļūst gļotaina. Vēsturiski šīs sēnes lasīja daudzi – vārīja un sālīja, slavēja to garšu, taču šobrīd arvien aktuāls ir jautājums, vai cūcenes ir ēšanai drošas.

Cūcenes – ir vai nav indīgas? Ir kancerogēnas? Var ēst vai tomēr nevajag? Ar šādiem jautājumiem pie raidījuma "4.studija" vērsās kāds skatītājs.

Mikoloģe Inita Dāniele atklāj, ka aptuveni pirms 10 gadiem parādījušies pirmie pētījumi, kuri norāda par kancerogēnas vielas – nekotarīna – esamību cūceņu sastāvā. Šī viela var veicināt vēža šūnu attīstību. Taču citi zinātnieki šo pieņēmumu centušies atspēkot.

Speciāliste apstiprina, ka par konkrētajām sēnēm tādas drošas skaidrības un pārliecības nav, tāpēc mudina ierobežot to patēriņu: "Bet mēs pieturamies pie tā stingrākā viedokļa – ja ir kaut kādas šaubas, ja ir bijuši gadījumi, kas tomēr liecina par to, ka nevajag aizrauties, tad arī nevajag aizrauties."

Vairāk skaties sižetā:

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu