Īsā pamācība: kā pareizi ēst hinkaļus (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Hinkaļi. Ilustratīvs attēls.
Hinkaļi. Ilustratīvs attēls. Foto: ismishko/Shutterstock.com

Hinkaļi ir tradicionāls Gruzijas virtuves ēdiens, kurš mūsdienās ir cieņā arī ārpus Gruzijas robežām. Arī pie mums ir ne viena vien ēdināšanas iestāde, kuras ēdienkartē šis gardums ir atrodams. Latvieša acīm un izpratnei tas asociējas ar lielu pelmeni, kas nemaz nav tālu no patiesības, ja apskatam, no kā tos gatavo. Pelmeņus ēdam, izmantojot galda piederumus. Bet kā ar hinkaļiem? 

Jā, tāpat kā, piemēram, ir pareizas suši ēšanas metodes, arī hinkaļus var ēst pareizi un nepareizi. 

Bet, pirms ķeramies pie četriem soļiem, kā gruzīni iesaka pareizi ēst hinkaļus, noskaidrosim, kas "lācītim vēderā".

Hinkaļu pamatā ir mīkla un gaļas pildījums. Mīklu gatavo no trīs sastāvdaļām - miltiem, ūdens un sāls. Pēc garšas tā ir gana pliekana, jo visu izlīdzsvaro pildījums, kas ir šī ēdiena zvaigzne.  Gaļa, ko papildina ar sāli, mēdz pievienot arī sarkano čili piparu, sīpolu, zaļumus (visbiežāk tieši kinzu vai pētersīļus). Melnie pipari - tie paliek tikai pasniegšanai.

Pildījumam visbiežāk izmanto teļa, aitas un cūkgaļu, kā arī šo gaļas veidu sajaukumu.

Ir arī hinkaļi ar citiem pildījumiem, piemēram, siera, sēņu un kartupeļu, tomēr par klasiku tiek uzskatīti tieši tie, kas ar gaļas pildījumu.

Pasniedzot hinkaļus, der aizmirst par skābo krējumu, jogurtu, kādu citu mērci vai vēl sliktāk – kečupu. Uz šķīvja ir tikai vārīti hinkaļi. Tos var pārbērt ar svaigi maltiem pipariem – bet nav obligāti. 

Foto: talyonen/Shutterstock.com

Un tagad galvenais – kā tad pareizi ēst Gruzijas virtuves lepnumu:

  1. Ja vēlies, pārber hinkaļus ar svaigi maltiem pipariem.
  2. Satver gabaliņu aiz mīklas astītes un iekodies platākās puses stūrītī, caur kuru izsūc buljonu, kas būs radies mīklā, gaļu vārot. Uzmanies, lai neapplaucētos.
  3. Tad apēd pildījumu kopā ar mīklu, kas to ieskauj.
  4. Hinkaļu astītes jeb to daļu, kuru satvēri pirkstos, atstāj uz šķīvja.

Protams, nekāda lielā skāde nenotiks, ja hinkaļus baudīsi kā citādi, tomēr, cienot citas valsts tradīcijas un ievērojot to, kā ēd viņi, varēsi izbaudīt ēdienu visvairāk.

Lai izdodas un labi garšo!

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu