Marinētu gurķu pagatavošanai kā konservants visbiežāk tiek izmantots etiķis, retāk citronskābe. Pievienots marinādei pietiekamā daudzumā tas ne vien piešķir gurķiem lielisku garšu, bet arī rūpējas par vidi, kurā tie atrodas, un izslēdz iespēju vairoties baktērijām, kas produktu var sabojāt.
Ar veikalā nopērkamajiem gurķiem to piedzīvot visdrīzākais nesanāks, bet mājās marinēti gurķi mēdz netikt arī līdz ēšanai, jo "izšauj" burkas vai redzams, ka pat neatvērtā burkā gurķi ir mainījuši krāsu, izskatu un arī marināde nav dzidra. Secinājums vienkāršs – konservēšanas procesā kaut kas aizgājis greizi.
Bet kā ar tiem marinētajiem gurķiem, kurus atveram, izķeksējam no burkas un ēdam, bet nenotiesājam vienā piegājienā – vai tie var sabojāties?
Kā izvairīties no sabojāšanās
Īsā atbilde - jā, arī marinēti gurķi var sabojāties un kļūt uzturā nelietojami.
Pirms pastāstām, kas par to liecina, apzināsimies, kas var būt pie vainas šādam rezultātam.
Kad gurķu burciņa ir atskrūvēta, parūpējies par to, lai no burkas tie tiktu no burkas izņemti ar tīrām rokām vai kādu tīru virtuves piederumu, izvairoties no dažādu piemaisījumu iekļūšanas marinādē, kas var veicināt tās bojāšanos.