Vai marinēti gurķi var sabojāties?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Marinēti gurķi. Ilustratīvs attēls.
Marinēti gurķi. Ilustratīvs attēls. Foto: marcin jucha/Shutterstock.com

Marinēti gurķi latvieša virtuvē ir iecienīts produkts. Centīgākās saimnieces un saimnieki ražas laikā burciņas sagatavo paši, bet tie, kas ar konservēšanu ir uz "jūs", labprāt iegādājas dažādu ražotāju sarūpētos labumus un grauž tos tāpat, liek visdāžādākajos salātos, mērcēs un arī zupās. Bet vai marinēts gurķis ir produkts, kas nekad nevar sabojāties?

Marinētu gurķu pagatavošanai kā konservants visbiežāk tiek izmantots etiķis, retāk citronskābe. Pievienots marinādei pietiekamā daudzumā tas ne vien piešķir gurķiem lielisku garšu, bet arī rūpējas par vidi, kurā tie atrodas, un izslēdz iespēju vairoties baktērijām, kas produktu var sabojāt. 

Ar veikalā nopērkamajiem gurķiem to piedzīvot visdrīzākais nesanāks, bet mājās marinēti gurķi mēdz netikt arī līdz ēšanai, jo "izšauj" burkas vai redzams, ka pat neatvērtā burkā gurķi ir mainījuši krāsu, izskatu un arī marināde nav dzidra. Secinājums vienkāršs – konservēšanas procesā kaut kas aizgājis greizi. 

Bet kā ar tiem marinētajiem gurķiem, kurus atveram, izķeksējam no burkas un ēdam, bet nenotiesājam vienā piegājienā – vai tie var sabojāties? 

Kā izvairīties no sabojāšanās

Īsā atbilde - jā, arī marinēti gurķi var sabojāties un kļūt uzturā nelietojami. 

Pirms pastāstām, kas par to liecina, apzināsimies, kas var būt pie vainas šādam rezultātam. 

Kad gurķu burciņa ir atskrūvēta, parūpējies par to, lai no burkas tie tiktu no burkas izņemti ar tīrām rokām vai kādu tīru virtuves piederumu, izvairoties no dažādu piemaisījumu iekļūšanas marinādē, kas var veicināt tās bojāšanos. 

Otrs būtiskais faktors ir uzglabāšana. Ja pirms burkas atvēršanas marinētos gurķus glabājam pagrabā vai kādā tumšākā vietā istabas temperatūrā, tad pēc atvēršanas gurķi ir jātur ledusskapī

Kā noteikt, ka gurķi vairs nav īsti labi?

Pat tad, ja iepriekš minētie noteikumi ir ievēroti, arī tad var kas saiet grīstēm.

Bet kā zināt, ka gurķi vairs nav labi?

Tos vajag novērtēt organoleptiski – pārbaudīt tā izskatu, garšu un smaržu, un, ja pamani, ka marināde ir saduļķojusies, tās smarža ir kļuvusi asāka vai skābāka, gurķu tekstūra atšķiras no tās, kāda tā bija burciņu atverot, ieteicams gurķus vairs uzturā nelietot.

Lai izvairītos no pārtikas produktu izmešanas, aicinām izvērtēt, cik lielu iepakojumu ar gurķīšiem iegādāties. Arī čaklajiem konservētājiem iesakām gurķus nemarinēt pārāk lielās burkās. Labāk atvērt divas nekā vienu lielu un pēc tam daļu no tās izmest.

Te vairākas gardas idejas, kā izmantot marinētus gurķus, lai nekas neiet zudībā:

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu