Michelin zvaigzne: kurš restorāns Latvijā to saņems pirmais? (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Uzraksts "Restorāns".
Uzraksts "Restorāns". Foto: Evija Trifanova/LETA

Jau vēstījām, ka 21. novembrī gaidāms vēsturisks notikums - tiks paziņoti Latvijas restorāni, kuri iekļuvuši MICHELIN gardēžu ceļvedī. Žurnāls "Kas jauns" noskaidroja, kādas prognozes par zvaigžņu saņemšanu ir Latvijas restorānu šefpavāriem.

"Pavāru mājas" saimnieks Ēriks Dreibants stāsta, ka viņam nav nojausmas, kurš varētu būt bijis Michelin inspektors, jo viņi labi maskējoties, ko pavāram apstiprinājuši arī kolēģi no citu valstu restorāniem, kuriem zvaigznes ir piešķirtas. Tomēr neslēpj cerību, ka restorāns būs pamanīts, un priecātos arī par Zaļo zvaigzni (to piešķir restorāniem, kas pasniedz augstas klases videi draudzīgas maltītes).

Māris Jansons neslēpj, ka reiz ar restorānu "Kest" patiesi ir bijis mērķis iegūt kādu zvaigzni, tomēr norāda, ka nozarē pēdējo gadu laikā bijuši gan kāpumi, gan kritumi. Mērķis nav zudis, tomēr viņš būtu pārsteigts, ja "uzreiz saņemtu zvaigzni".

Šefpavārs piebilst: “Michelin zvaigzne nav olimpiskā medaļa, ko izcīni, ieliec plauktiņā un priecājies. Zvaigzni var ari viegli pazaudēt, tāpēc tās iegūšana ir papildu atbildība, izaugsme... Kā Mārtiņš Sirmais teic, tad ir tikai divu veidu restorāni - tukši un pilni.”

Savukārt restorāna "36. līnijas" saimnieks, šefpavārs Lauris Aleksejevs norāda: "Nevar dabūt zvaigzni, ja uz to netiecas".

Šefpavāriem ir savas vīzijas par to, kurš būtu pelnījis augsto novērtējumu saņemt, tomēr, lai zinātu, kuras prognozes bijušas patiesas un kuri restorāni Michelin inspektoru ieskatā būs pelnījuši augstākos novērtējumus, atliek gaidīt oficiālo paziņošanu, kas notiks 21. novembrī. 

Pieci galvenie kritēriji, pēc kā inspektori vērtē restorānu, ir:

  • produktu kvalitāte,
  • pavāru meistarība un gatavošanas tehnika,
  • garšu harmonija,
  • šefpavāra personība, kas atspoguļojas pasniegtajā ēdienā,
  • nemainīga ēdienkartes kvalitāte.

Kādus novērtējumus iespējams saņemt?

Vienu Michelin zvaigzni, kas nozīmē “augstas kvalitātes pavārmākslu, kur ir vērts piestāt”.

Divas Michelin zvaigznes par “izcilu pavārmākslu, kuras dēļ var novirzīties no plānotā maršruta”.

Trīs Michelin zvaigznes par “izcilu virtuvi, kas pelnījusi īpašu braucienu”.

Papildus šīm zvaigznēm tiek piešķirta ari Zaļā zvaigzne, kas apstiprina ilgtspējīgu, videi draudzīgu restorānu, kā arī "Bib Gourmand" kategorija, kas nozīmē, ka restorānā pieejams ļoti labs ēdiens par mērenu cenu.

Vairāk lasiet izdevuma "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu