Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Latvija kļūs par jaunāko MICHELIN ceļveža gardēžu galamērķi

Foto: Publicitātes foto

Īpašā pasākumā 2023.gada 21. novembrī norisināsies valsts labāko restorānu saraksta atklāšana.

MICHELIN ceļveža inspektori ir veikuši rūpīgu Latvijas gastronomiskā piedāvājuma izpēti un viesojās ne tikai galvaspilsētā Rīgā, bet arī vairākās citās Latvijas vietās. Vērtējot Latvijas restorānus, MICHELIN inspektori apmeklējuši Kurzemes piekrasti, Jūrmalu, Valmieru, Cēsis, Līgatni, Tērveti un daudzas citas vietas.

Pirmie MICHELIN ceļveža restorāni Latvijā tiks nosaukti īpašā pasākumā, kas norisināsies 2023. gada 21. novembrī Rīgā.

Gvendals Pulleneks (Gwendal Poullennec), MICHELIN ceļvežu starptautiskais direktors: “Pēc ilgāka laika, kas pavadīts Latvijā, vērtējot un izbaudot kulinārijas nozares piedāvājumu, priecājamies pievienot šo valsti mūsu MICHELIN ceļvedim. Latvija ir pazīstama ar savu kultūras mantojumu, jūras piekrasti un mežiem. Pēdējos gados tā ir kļuvusi arī par aizraujošu gardēžu galamērķi Eiropā. No mutē kūstošiem tradicionālajiem gardumiem, ko ar lepnumu pasniedz mazajās ēstuvēs, līdz radošiem starptautiskās virtuves ēdieniem, ko piedāvā mūsdienīgi restorāni, kas konkurē ar citu Eiropas pilsētu restorāniem. Latvija ir pelnījusi šo īpašo atzinību. Mūsu inspektori šobrīd veic noslēdzošo vērtēšanas posmu un nevaram vien sagaidīt, kad varēsim publiski ziņot par mūsu atklājumiem Latvijā.”

MICHELIN ceļveža sadarbības partneris ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Aģentūras direktors Kaspars Rožkalns ir pārliecināts, ka šī sadarbība cels Latvijas starptautisko atpazīstamību un būs nozīmīgs ieguldījums kulinārijas nozares attīstībā. K. Rožkalns uzsver: “Latvija ir galamērķis, kas daudziem ceļotājiem vēl jāatklāj: ar četriem gadalaikiem, 500 km garu jūras piekrasti un plaukstošu biznesa vidi. Mēs esam vērsti uz inovācijām un vienmēr esam gatavi dažādiem izaicinājumiem. Iespēja kļūt par jaunāko galamērķi MICHELIN ceļvedī ir pagodinājums, kas mūs iedvesmo sasniegt jaunas virsotnes. Latvijas virtuve ir slavena ar dabīgiem produktiem, unikālām garšu kombinācijām un izcilu apkalpošanu. MICHELIN ceļveža atzinība ne tikai izcels Latviju kā gastronomijas tūrisma galamērķi, bet arī pievērsīs uzmanību valsts daudzveidīgajai kultūrai, dabai un vēsturei, kas varētu dot ieguldījumu citu nozaru izaugsmē.”

MICHELIN ceļveža metodoloģija

MICHELIN ceļvedi 1900. gadā izveidoja Michelin riepu uzņēmums ar mērķi atbalstīt mobilitāti ar automašīnām. Sākotnējā misija palikusi nemainīga: iepazīt gastronomijas galamērķus, palīdzēt ārvalstu ceļotājiem un vietējiem gardēžiem atklāt labākos restorānus, izcelt pasaules kulinārijas ainavas un popularizēt ceļojumu kultūru.

MICHELIN ceļveža Latvijas restorānu izlasi veidos neatkarīgi anonīmie MICHELIN ceļveža inspektori, vadoties pēc ceļveža vēsturiskās un starptautiski apstiprinātās metodoloģijas.

Inspektori vērtēs restorānu piedāvātās virtuves kvalitāti, vadoties pēc pieciem starptautiskajiem ceļveža kritērijiem:

  • produktu kvalitāte,
  • pavāru meistarība un gatavošanas tehnika,
  • garšu harmonija,
  • šefpavāra personība, kas atspoguļojas pasniegtajā ēdienā,
  • nemainīga ēdienkartes kvalitāte.

MICHELIN ceļveža restorānu izvēle

MICHELIN ceļvedis sagatavo restorānu recenzijas, izmantojot īpašu vērtēšanas sistēmu, atzinību piešķirot tikai īpaši izciliem restorāniem. Slavenākā atzinība ir pasaulē plaši pazīstamās MICHELIN zvaigznes, kuras piešķir restorāniem, kas piedāvā labāko kulinārijas pieredzi. Viena MICHELIN zvaigzne tiek piešķirta restorāniem par “augstas kvalitātes pavārmākslu, kur ir vērts piestāt”, divas MICHELIN zvaigznes par “izcilu pavārmākslu, kuras dēļ var novirzīties no plānotā maršruta” un trīs MICHELIN zvaigznes par “izcilu virtuvi, kas pelnījusi īpašu braucienu.”

Līdzās kārotajiem zvaigžņu vērtējumiem izlasē ir iekļauta arī populārā Bib Gourmand kategorija, kurā atzinību piešķir restorāniem, kas nodrošina labas kvalitātes ēdienu par mērenu cenu.

Pilna MICHELIN ceļveža Latvijas restorānu izlase tiks atklāta īpašā pasākumā, kas notiks Rīgā 2023. gada 21. novembrī. Pasākumam varēs sekot līdzi digitālā formātā visās ceļveža komunikācijas platformās: tīmekļa vietnē, mobilajās lietotnēs un sociālajos tīklos. Latvijas restorānu izlase pievienosies globālajai MICHELIN ceļveža restorānu un viesnīcu izlasei, ko digitālajās platformās varēs atrast bez maksas.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti