Pielieciet pie mēles, un tad būs skaidrs
Jā reizēm tas strādā, bet tikai atsevišķos gadījumos – lai atšķirtu vārāmu bērzlapi no svaigi cepamas, bez nogaršošanas neiztikt. Tāpat varat atšķirt žultsbeku no baravikas vai bērzubekas. Bet zaļās mušmires gadījumā tas nenostrādās. Raksta, ka tā garšojot pēc riekstiem. Ticu, nemēģinu!
Un vēl - sēnes nogaršošana nav veikala degustācija, kur paķer lielāko gabalu, aprij, un, ja neredz, paķer vēl otru. Nogaršošana ir tad, ja pavisam nelielu gabaliņu pakošļā, lai sajustu garšu, un izspļauj. Tā saindēties nevar!
Nevar saindēties, paņemot rokā indīgu sēni, arī nazis pēc netīšas indīgās sēnes nogriešanas nav jāmazgā, jādezinficē vai jāizmet! Protams, tas neatceļ roku mazgāšanu pirms ēšanas jebkurā gadījumā!
Ja sēni grauž tārps vai gliemezis, tad arī cilvēks to var ēst
Jā, laikam atšķirt tārpu no kāpura būtu par daudz prasīts... Lai nu kā, kāpuri un visādi citi radījumi ēd arī cilvēkam ļoti bīstamas sēnes!
Ja sēnei ir "svārciņi, kleitiņa utt.", tā ir indīga
Gredzens, mīļie, ir arī ēdamajām sēnēm, turklāt daudzām! Pat veikala atmatenei ir gredzens! Nav nekādu vienotu ārēju pazīmju, lai atšķirtu indīgo no ēdamās!
Man tās sēnes nogriežot/vārot/marinējot kļuva zilas/zaļas/melnas/rozā utt. Tātad indīgas - visas izmetu!
Krāsas maiņa nevienā brīdī neliecina ne par indīgumu, ne par ēdamību. Blēņas!