Pašu gatavota tomātu sula: saimniecības "Zutiņi" dāmas atklāj savas receptes

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Tomātu sula.
Tomātu sula. Foto: Butus/Shutterstock.com

Tomātu sula ir viens trakoti gards dzēriens. Un kurš gan zinās labāk, kā to paša rokām pagatavot, kā dāmas, kas to dara gadu no gada un var lepoties ar varenām skaistu un gardu tomātu ražām?! Četras receptes piedāvā zemnieku saimniecības "Zutiņi" čaklās saimnieces.

Māsas Santas recepte

Tomātiem izgriež serdes, sagriež 4 daļās un liek katlā ar visām mizām. Drusku iespaida, lai mazliet sula atdalās. Pavāra ~20 min. Tad ar rokas blenderi turpat katlā visu sablendē, izkāš caur sietiņu, lai noskrien sēklas un mizu gabaliņi. (Bet to var arī nedarīt.)

Lej atpakaļ katlā, pavāra vēl brīdi, noputo, piešaun sāli, piparus, ķiplokus, lej tīrās burkās, aizvāko un uz vēso pagrabu prom.

Māsas Rūtas recepte

Tomātiem izgriež serdes un tos izspiež caur lēno sulu spiedi. Pieliek sāli, ķiplokus, garšvielas, katlā sulu uzvāra ~20–30 min, lej tīrās burkās, aizvāko un ankambarī. Savukārt izspaidas saliek katliņā, ja vajag, drusku pielej atpakaļ sulu. Uzvāra, sablendē, piešaun garšvielas, un sanāk braša mērce vai pasta, kuru glabāt ledusskapī un pievienot makaronu ēdieniem un gaļas marinādēm.

Foto: Publicitātes foto, z/s "Zutiņi"

Mammas Ineses recepte

Tomātiem izgriež serdi, noblanšē, novelk mizu, liek katlā, klāti pievieno sāli, piparus pēc garšas, ķiplokus, arī čili un citas garšvielas, ja kārojas. Pavāra ~20 min. Tad ar rokas blenderi turpat katlā visu sablendē un aidā burkās iekšā, vāku virsū un drusku apsedz ar veco silto ziemas "pufaiku".

Selgas tantes recepte:

Tomātus dzīvā veidā spiež iekš veco laiku sulu spiedes (Žuravinka vārdā vai... kaut kas tāds).

Kad dūmi un putas nosēdušās, izkāš caur sietu, piešaun ķiplokus, sāli, mellos un sarkanos piparus, uzvāra, noputo, pilda burkās aizvalcē un zem segas nokarsē.

Saimnieces dalās ar vēl virkni vērtīgu atziņu, ko viņas ņem vērā un liek lietā, gatavojot sulas: 

  • Sāli liekam pēc garšas, bet nežēlojam. Tas tomēr ir konservants.
  • Burkas nesterilizējam un iepriekš necepam cepeškrāsnī. Stāv labi vienmēr.
  • Ja ir šauba vai baile, sulas burkas vienmēr var papildus nokarsēt. Drošībai un sirdsmieram. (Bet mēs tā nekad nedarām.)
  • Tomātu sulas burkā vienmēr var iemaldīties kāds vesels blanšēts tomāts - lai jautrāka dzeršana un ir ko izmakšķerēt pie vakariņām.
  • Tomātus netvaicējam tvaika katlā. Jo nepatīk caurspīdīga sula. Tomātu sulai mūsu gaumē jābūt pilnasinīgi sarkanai, biezai un kreftīgai. Drīkst būt ar sēkliņām un ķiploku gabaliņiem, jo tas nozīmē, ka pašu taisīts.
  • Bieži sulai liekam čili, bet - vislabāko garšu tas dod tad, kad ir svaigi rauts ar pākstīm. Pulveris no paciņas iedos vienkāršu stiprumu, bet neiedos sulai to spēcīgo "dziļumu". 
KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu