Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Vai saldējums patiesi var atvēsināt un cik bieži ar to vajadzētu mieloties?

Saldējums.
Saldējums. Foto: Studio Lucky/Shutterstock.com

Saldējums daudziem ir viens no iecienītākajiem vasaras sezonas našķiem, īpaši tad, kad pārņem karstuma vilnis. Bet vai tiešām šis kārums palīdz atvēsināties?

Sertificēta uztura speciāliste Eva Kataja “Pārtikas revidentā” skaidro, kas jāņem vērā, izvēloties saldējumu, un cik bieži to būtu ieteicams ēst.

Eva Kataja skaidro, ka veikalā nopērkams saldējums ir jāuztver kā našķis un ikdienas uzturā tam būtu jāveido ne vairāk kā 5% no kopējā kaloriju patēriņa. “Tas ir visu to našķu kopums. Ja dienā uzņemtais enerģijas daudzums ir simts procenti, tad no tiem simts procentiem piecus procentus mēs varam atvēlēt saldumiem, un saldējums var būt tās dienas kārums.”

Uztura speciāliste gan piebilst, ka saldējumu nevajadzētu ēst biežāk kā reizi trijās dienās.

Un uzkodai, kāda ir saldējums, jāsatur līdz 200 kalorijām: “200 kalorijas - tā varētu būt tā robeža. Attiecīgi, ja mēs ar saldējumu uzņemam 400 vai 500 kalorijas, tad mums vairs īsti negribēsies pēc tam ēst un mēs būsim nozaguši savam organismam iespēju uzņemt vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus, bet tā vietā būsim iedevuši taukus un cukurus.”

Turklāt kaloriju uzņemšana arī veicina ķermeņa sasilšanu.

Tad, kad mums ir auksti un mēs paēdam, mums kļūst mazliet siltāk, jo, pārstrādājot uzņemto enerģiju, izdalās siltums, tāpēc ar saldējumu mēs nespēsim atvēsināties: “Saldējums var būt pievilcīgs karstā dienā, jo tas ir auksts un dzert karstu tēju mums īsti negribēsies. Bet patiesībā karsta tēja - ko tā dara? Arī karstā klimatā dzīvojošie dzer  silto tēju, jo tas ir labākais veids, kā izsist sviedrus uz āru, tādā veidā ļaujot organismam atveldzēties,” skaidro uztura speciāliste, piebilstot, ka vēl labs veids, lai veldzētos karstās dienās, ir dzert vēsu ūdeni.

Izvēloties saldējumu, jāpievērš uzmanību arī tā tilpumam.

Ja saldējumu ēdīsiet vienatnē, labāk tomēr izvēlēties porciju saldējumu, jo tad, visticamāk, mēs tiešām apēdīsim vienu, nevis pusotru, divas vai vairāk šā produkta porciju. 

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu