Jāņos neiztikt bez gardi klāta svētku galda, kur allaž goda vieta atvēlēta tradicionālajam Jāņu sieram. “Lai interesantāk, Jāņu sieru var pasniegt ne tikai šķēlītēs sagrieztu, bet arī pievienot visdažākajām maltītēm,” iesaka “H2O Banketi” šefpavārs Artis Upners.
Goda vietā — Jāņu siers: 3 smeķīgas receptes svētkiem
Artis piedāvā receptes uzkodai un salātiem, kas pagatavoti no Jāņu siera. Svētkos uz galda jābūt arī kaut kam saldam, tāpēc šefpavārs dalās ar atsvaidzinoša un vasarīga deserta - svaigu ogu ieskautas biskvītkūkas recepti.
Pita ar ķimeņu sieru un grilētiem ķirštomātiem
Sastāvdaļas 1 personai:
- Pitas maize;
- Ķimeņu siers 130 g;
- Salātu lapas;
- Ķirštomāti 4 - 5;
- Ķiploks 1 daiviņa;
- Olīveļļa 1 ĒK;
- Sāls, cukurs pēc garšas
- Citronu sula 1 / 2 TK;
Pagatavošana:
- Atsevišķi uz grila nedaudz apgrilē pitas maizi, biezās šķēlēs sagrieztu Jāņu sieru, ķirštomātus.
- Gatavo mērci, sablendējot ķiploku ar eļļu, sāli, cukuru un citrona sulu.
- Šķīvī liek pitas maizi, apslaka ar mērci, virsū kārto Jāņu siera šķēles, saplucinātas salātlapas, ķirštomātus.
Labu apetīti!
Salāti ar ķimeņu sieru un rudzu maizes grauzdiņiem
Sastāvdaļas 4 personām:
- Ķimeņu siers 100 g;
- Rudzu maize 150 g;
- Tomāti 3;
- Sarkanais sīpols 1;
- Salātu lapas;
- Sauja zaļumu (dilles,pētersīļi);
- Ķiploks 3 daiviņas;
- Sāls, eļļa pēc garšas.
Pagatavošana:
- Ķimeņu sieru sagriež kubiņos un nedaudz apgrilē.
- Gatavo ķiploku grauzdiņus, uz pannas eļļā apgrauzdējot rudzu maizi, pievieno sāli. Kad gatavi, liek bļodā un apslaka ar ķiploku eļļu, kas pagatavota no spiedē saspiestiem ķiplokiem un olīveļļas.
- Bļodā liek saplucinātas salātu lapas, sagrieztus tomātus un sīpolu, pievieno sakapātus zaļumus, pieber sāli. Noslēgumā liek klāt apgrilēto sieru un ķiploku grauzdiņus. Dekorē ar svaigiem zaļumiem.
Labu apetīti!
Biskvītkūka ar svaigām ogām
Sastāvdaļas 4 personām:
- Biskvīts 300 g (var gatavot paša rokām vai veikalā nopirkt jau gatavu);
- Karamelizēts iebiezinātais piens ar cukuru 100 g;
- Krēmsiers 100 g;
- Svaigas zemenes 500 g;
- Sīrups 50 g.
Pagatavošana:
- Biskvītu sagriež garenās šķēlēs un viscaur viegli samitrina ar jebkuru sīrupu.
- Gatavo krēmu: mikserbļodā sakuļ vārītu iebiezināto pienu ar krēmsieru, līdz veidojas viendabīga, bieza masa.
- Starp biskvīta šķēlēm bagātīgi ziež krēmu. Dekorē ar sagrieztām, svaigām zemenēm.
Lai līksmi un garšīgi svētki!
Raksts tapis sadarbībā ar banketēriju H2O Banketi.