Piepe, kas garšo pēc vistas: kur meklēt un kā pagatavot sērpiepi

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Sērpiepe. Ilustratīvs attēls.
Sērpiepe. Ilustratīvs attēls. Foto: iwciagr/Shutterstock.com

Latvietis izsenis ir kaislīgs sēņotājs un allaž nevar sagaidīt laiku, kad ar groziņu klusi klīst pa mežu un mājās nest dažādus gardumus. Bet ne viss gardais un baudāmais atrodams tikai paslēpies meža sūnās. Dodoties pastaigā, vēro kokus, jo uz tiem iespējams atrast gardo sērpiepi. 

Kurš gan savā mūžā nav redzējis uz koka augam piepes, bet cik daudzi zina, ka vienu no tām var likt groziņā, nest mājās un gardi pagatavot? 

Sērpiepe
Sērpiepe Foto: Millers/Spoki.lv, Receptes.lv kolāža

Parastā sērpiepe ir sēne, kas atrodama uz lapu kokiem. Piepju krāsa ir no saulaini dzeltenas līdz sārti oranžai, bet skaidrs ir viens - uz koka tās grūti nepamanīt. 

Mikoloģe Inita Dāniele skaidro, ka sērpiepes ir vasaras sākuma sēne. Maija vidū jau atrodamas un līdz Jāņiem aug tā brašāk, bet pa kādai izaug visas vasaras garumā. 

Lai arī sērpiepes ir gana bieži sastopamas pilsētu parkos, ceļa malās, mikoloģe norāda, ka pilsētvidē tās lasīt nevajadzētu, jo sēnes absorbē vielas no apkārtējās vides.

Foto: Nellariel/Shutterstock.com

Inita Dāniele atklāja, ka pērn ļoti daudz skaistu sērpiepju viņai ir izdevies atrast Krimuldā - centīgākie var izmēģināt savu veiksmi tur, bet jāsaka, kā ir, - ar sēnēm tāpat kā ar bitēm nekad neko nevar zināt. Kā speciāliste norāda, sēnēm nav izteikta cikliskuma, kas pateiktu priekšā - būs vai nebūs.

Ēdama - tas ir lielākais prieks.

"Ēst vajag tikai ļoti, ļoti jauniņu, jo nedaudz vecāka tā kļūst šķiedraina. Tādas, kas jau pavisam vecas un pabalējušas gaišas, uz zoba jau būs kā zāģu skaidas,"

skaidro mikoloģe.

Kā ar garšu? Nedaudz priekšā pasaka sēnes nosaukums angļu valodā - chicken of the woods, kas tulkojumā nozīmē meža vista. Inita skaidro:

"Garša ir atkarīga no koka, uz kura piepe aug. Uz ozoliem - mazliet rūgtena, uz vītoliem - skābena. Visgaršīgākās - dārzā uz augļu kokiem,

bet diez vai kāds ļoti priecāsies, ka uz viņu augļu koka izaugusi piepe, jo tā ir zīme, ka koks ir bojāts."

Mikoloģe atklāj, kādi ir soļi, lai no koka šī sēne tiktu līdz pannai:

  • Vispirms atrod un to vizuāli novērtē - svarīgi, lai jauna un mīksta;
  • Kad nogriezta, pārliecinās, vai tiešām nav šķiedraina;
  • Pārliecinās, vai nav paslēpies kāds kāpurs, kas arī sērpiepi labprāt liek uz kārā zoba;
  • Atbrīvo no gružiem, ja tādi ir;
  • Ķeras pie gatavošanas.

Pirms gatavošanas sērpiepes nav nepieciešams kā īpaši apstrādāt. Tās var griezt un uzreiz cept, vārīt zupā, gatavot mērcē - atliek tikai izvēlēties savu iecienītāko sēņu baudīšanas veidu. Viens no populārākajiem šīs sēnes ēdieniem ir karbonādes - sagrieztas šķēlēs, apbērtas ar garšvielām, panētas miltos un olā un izceptas.

Mikoloģe iesaka: ja šī sēne iepriekš nav baudīta, pirmajā reizē to nevajadzētu ēst lielos daudzumos, jo ir pieredzētas situācijas, kad pēc notiesāšanas ēdājam ir bijusi nepatīkama smaguma sajūta. Jāsāk ar mazumiņu!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu