Četri praktiski padomi no Renāra Purmaļa: kas jāievēro, gatavojot dabā

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Renārs Purmalis, "Gatavo dabā"
Renārs Purmalis, "Gatavo dabā" Foto: Publicitātes foto, Receptes.lv kolāža

Vasarā daudz biežāk un ilgāk cenšamies būt dabā - vienalga vai tā ir jūras mala, ziedoša pļava, smaržīgs mežs. Kur svaigs gaiss, tur drīz viens tukšs vēders.

Kā būšanu pie dabas pārvērst arī par gastronomisku piedzīvojumu un gūt pavisam citu ēdiena baudījumu, pagatavojot to turpat, pie dabas krūts? Atbildes uz šiem jautājumiem iespējams atrast dabas šefpavāra Renāra Purmaļa nupat izdotajā grāmatā “Gatavo dabā”.

Grāmata aicina lasītāju doties ārā un baudīt dabas skaistumu, kā arī draugu un laba ēdiena klātbūtni. Grāmata ir veidota kā recepšu, eseju un ilustrāciju stāsts par Latvijas skaisto dabu. Tā lieliski kalpos kā iedvesma visiem, kam patīk doties aizraujošos pārgājienos, kā arī tiem, kam nepieciešams padoms, lai gatavotu ēdienu dabā uz dzīvas uguns. Šajā rakstā apkopoti pirmie soļi, ko spert, gatavojoties īstenam garšu piedzīvojumam pie dabas.

“Nepieciešamie produkti, īstais inventārs un brīnišķīgi izplānota taka ir tikai puse no ceļa uz izcilu maltīti. Protams, ar pieredzi nāks arī rezultāts, bet, lai jūs šo rezultātu ātrāk un veiksmīgāk sasniegtu, es gribētu jums dot vairākus padomus, pirms dodaties dabā. Šie padomi ir pārbaudīti praksē. Daži ir aizgūti no citiem meistariem, daži ir paša atklāti. Es ticu, ka, eksperimentējot un biežāk gatavojot, jums parādīsies sava pieredze un savi triki,” stāsta grāmatas “Gatavo dabā” autors Renārs Purmalis.

Renāra Purmaļa "Gatavo dabā" grāmatas vāks
Renāra Purmaļa "Gatavo dabā" grāmatas vāks Foto: Publicitātes foto

Rūpīgi izplāno pārgājiena maršrutu

“Ejot dabā, mēs dodamies ciemos pie tiem, kam savvaļa ir mājvieta. Taču nedz floras, nedz faunas pārstāvji nespēj tiesiski nostiprināt savas īpašumtiesības, tāpēc to viņu vietā dara valsts, nosakot dabā lieguma zonas, kurās cilvēka atrašanās ir ierobežota vai nav atļauta, lai sargātu viegli izpostāmas, retas un unikālas dzīvotnes un tajos mītošos augus un dzīvniekus. Tāpēc, plānojot pārgājienus vai citas aktivitātes dabā, būtu jānoskaidro, vai šajā vietā ir jārēķinās ar kādiem ierobežojumiem,” stāsta Renārs.

Dodoties dabā, noteikti jāatceras, ka ugunskuru atļauts kurināt tam īpaši paredzētās vietās, tādēļ, plānojot maršrutu, vērts apskatīt ne tikai taku, kas tiks mērota, bet jau iepriekš kartē lūkoties pēc atpūtas vietas, kur drīkst iekurt ugunskuru. 

Tāpat jāatceras, ka kurināmais materiāls jāizdedzina līdz galam un pāri palikušās ogles jāsavāc, tāpat vēlams izvairīties no vienreiz lietojamiem griliem, kas galu galā vairo atkritumus.

Ja atpūtas vietā nav malkas, tad var izmantot mazākus sausus un nokaltušus zarus, bet resnākie stumbeņi jāatstāj dabā, jo tur ir mājvieta daudzām augu, sēņu un dzīvnieku sugām.

Ievēro meža likumus

Esot mežā vai patiesībā jebkur pie dabas, ir jāatceras, ka mežā esam tikai ciemiņi. Noteikti ir vērts atcerēties pašiem un atgādināt arī mazajiem pārgājiena dalībniekiem, ka mežā nedrīkst mēslot un viss, kas atnests, no meža arī jāaiznes projām.

Tāpat būtu vērts ievērot to, ka mežā ir jāuzvedas cieņpilni un klusi – ievērojot savstarpējo cieņu, netraucējot, netrokšņojot un neapdraudot citus meža apmeklētājus. Mājdzīvniekus nepieciešams uzraudzīt, lai tie neposta dabu un neapdraud citus, tad pārgājiens vai atpūta mežā būs tīkama ne tikai pašiem, bet arī pārējiem.

Paņem līdzi nepieciešamāko gatavošanai dabā

Vispirms nepieciešams izvēlēties ērtu un ietilpīgu pārgājiena somu, kurā var salikt visu gatavošanai nepieciešamo, kā arī produktus. Tad jānodrošinās ar bāzes traukiem un rīkiem, kas noderēs vairāku maltīšu gatavošanā.

Foto: Publicitātes foto

Tālāk nepieciešams parūpēties par traukiem gatavošanai – viegla materiāla panna un katliņš ar rokturi, kas neaizņems daudz vietas mugursomā. Vasarā noderīgs var būt gāzes deglis – tas noderēs vietās, kur ugunskuru kurināt nedrīkst, vai gadījumā, kad nepieciešams ātri uzvārīt ūdeni tējai vai kafijai.

No traukiem ēšanai noderēs koka vai metāla bļodiņa. Tā kā pārgājienos mēdzam taupīt vietu somā, tad no tās var ēst gan zupu, gan kādu pamatēdienu. Ēšanai labs būs spork jeb īpaši pārgājieniem un līdzi ņemšanai paredzēts ēdamrīks, kur vienā pusē ir dakšiņa, otrā karote.

Rūpīgi apdomā ēdienkarti

Dodoties gatavot dabā, protams, nepieciešams rūpīgi apdomāt visas ēdienreizes un arī pašu ēdienkarti, vasaras sezonā izvēloties produktus, kas būs noturīgāki pret karstumu, kā arī ir sezonāli, ēdienkartē iekļaujot mūsu pašu dārzeņus, augļus un ogas. Tāpat var izmantot pa ceļam atrastās dabas veltes – vai tās būtu meža mellenes vai kāda ceļmalā atrasta gailene.

Foto: Publicitātes foto

Iedvesmoties palīdzēs grāmata “Gatavo dabā”, kurā apkopotas vairāk nekā 100 receptes un 16 skaisti, pārbaudīti pastaigu un pārgājienu maršruti katram gadalaikam, aprakstītas piknika vietas un sniegti praktiski ieteikumi, ko ņemt vērā, dodoties dabā. Un, protams, katram maršrutam ir pieskaņota īpaša ēdienkarte. Tāpēc atliek vien ņemt grāmatu talkā un doties nākamajos piedzīvojumos!

Grāmata ir pieejama pasūtīšanai “Pie Galda!” interneta vietnē un no 1. jūnija nopērkama visās Latvijas grāmatnīcās.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu