10 padomi izcili garšīgam šašlikam: iesaka grilēšanas lietpratējs

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Uldis Grīnbergs, Receptes.lv kolāža

Cik kulināru, tik šašlika recepšu un īpašo knifu gaļas grilēšanas procesam. Un nevaram teikt, ka kāds ir labāks par citu, ja, izmantojot dažādas metodes, rezultāti, lai arī atšķirīgi, bet izcili garšīgi. Laikā, kad grilēšana uzņem apgriezienus, piedāvājam pieredzējušā ēst gatavošanas lietpratēja un entuziasta Ulda Grīnberga padomus.

Pirmais noteikums:  Gaļai jābūt ļoti svaigai. Uldis ierasti cūkgaļu pērk tirgū un priekšroku dod kakla karbonādei. Atgādina, ka var izvēlēties arī šķiņķi, bet jārēķinās, ka tad rezultāts būs stingrāks un sausāks. 

Otrais noteikums: gaļas gabaliem ir jābūt lieliem. Vidēji 50 līdz 60 grami katrs. 

Trešais noteikums: kulinārs atgādina, ka, izvēloties etiķa marinādi, tai jābūt pietiekami maigai un etiķa garša nedrīkst dominēt, jo šī piedeva sausina gaļu. 

Ceturtais noteikums: marinādi papildina ar dažām ēdamkarotēm augu eļļas. Tā ļauj gaļai labāk apcepties un neļauj izžūt. 

Piektais noteikums: lai arī te viedokļi dalās, Uldis uzsver, ka šašliku ieteicams marinēt 2-3 dienas, būs garšīgāk.

Sestais noteikums: gaļu cep tikai uz iesmiem, lai vieglāk kontrolēt. Iesmiem jābūt bieziem, platiem un no nerūsējošā tērauda, noderēs arī kebaba cepšanai.

Septītais noteikums: uz iesmiem savērtu gaļu notur 30 - 50 minūtes, lai tā sasilst un uz grila nedodas auksti gabaliņi. Gaļu var turēt ārā, bet ēnā, jo tieši saules stari veicinās baktēriju vairošanos.

Foto: Uldis Grinbergs

Astotais noteikums: gaļa uz iesmiem jāver blīvi, neatstājot spraugas. Oglēm jābūt kārtīgi sakarsētām. 

Devītais noteikums: Uldis gaļu groza reti, lai katrs gabaliņš kārtīgi izsilst, tomēr nevajag arī par iesmiem aizmirst, lai nav kāda puse apdedzināta. 

Foto: Uldis Grinbergs

Desmitais noteikums: gaļu ņem nost no oglēm tad, kad tā viducī vēl ir krietni sārta. Uz paplātes liek ar visiem iesmiem, pārkaisa bagātīgi ar pusmēnešos sagrieztiem svaigiem sīpoliem. Sīpolus kaisot kārtīgi saspaida.

Foto: Uldis Grinbergs

Pārklāj ar divām kārtām folijas, jo no karstajiem iesmiem vēl nāk siltums un gaļa turpina gatavoties. Ļauj visam nostāvēties 5 - 10 minūtes.

Foto: Uldis Grinbergs

Sasilušie, sutinātie un ar šašlika garšu piesūkušies sīpoli būs izcila piedeva pie gaļas.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu