Dārzeņi ar asniem un mainījuši krāsu: vai droši lietošanai uzturā?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Kartupeļi ar asniem. Ilustratīvs attēls
Kartupeļi ar asniem. Ilustratīvs attēls Foto: Fire-n/Shutterstock.com

Kad dārzenis izdzinis asnus vai mainījis krāsu - vai drošs lietošanai uzturā?

Raidījumam "4. studija" kāda skatītāja iesūtījusi jautājumu, satraucoties par to, vai dārzeņi, kas pagrabā sākuši dzīt asnus un mainīt krāsu, ir droši ēšanai.

Biedrības "Latvijas dārznieks" eksperte skaidro, ka ideālā variantā būtu dārzeņi jāuzglabā atbilstošā temperatūrā, lai tie nesāktu asnot, tomēr ne vienmēr un visiem tas izdodas. Kaitīgi saasnojuši dārzeņi veselībai nav, ja ievēro dažus noteikumus par kuriem mazliet vēlāk. Toties eksperte norāda, ka garšu gan šie dārzeņi zaudē.

Uztura speciāliste Eva Kataja skaidro, ka kartupeļu asnus, atšķirībā no dīgstiem, kurus diedzējam apzināti, ēst nedrīkst!

Asnos un asnu vietās veidojas indīgas vielas, tāpat kā tajā vietās, kur dārzenis kļuvis zaļš.

Ko darīt, lai dārzeņi būtu droši lietošanai uzturā?

Uztura speciāliste norāda: ja ievēroti visi drošības pasākumi jeb asni nogriezti, kartupeļi nomizoti un dārzeņiem nogrieztas, izgrieztas visas zaļās vietas, tos var ēst. 

Vairāk skaties raidījuma sižetā!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu