Sparģeļu sezona uzņem apgriezienus. Cenas lēnām samazinās, un drīz piedāvājumā noteikti būs arī tepat Latvijā audzētie. Ne viens vien joprojām bailīgi soļo garām sparģeļiem, bet vairums, kas reiz tos baudījuši, grib vēl un vēl.
Kas jādara pirms sparģeļu gatavošanas, lai beigās nav jāgrauž koksnains dārzenis? (1)
Sparģeļi garšo lieliski un fantastiski arī izskatās uz šķīvja.
Tos var tvaicēt, vārīt, cept, grilēt - variantu ir neskaitāmi daudz, bet šoreiz par sagatavošanu pirms tam.
Sparģeļu baudīšana var tikt izbojāta, ja nākas iekosties koksnainā, stiegrainā kātā, ko nav iespējams sakošļāt.
Par laimi - process galīgi nav grūts, bet atbildīgs gan.
Par ideālo vietu, kur nodalīt baudāmi apēdamo daļu no stiegrainās, tiek uzskatīta tā daļa, kur sparģelis no balta kļūst zaļš. Ja esi gatavs uzticēties šai metodei, darbiņš pavisam viegls - noliec sparģeļus rindā un ar asu nazi nogriez visiem šīs gaišākās kāta vietas.
Tomēr neskaitāmi pavāri un arī sparģeļu audzētāji iesaka izmantot liekšanas metodi, kas arī ir pavisam viegla.
Kas tev jādara?
Saķer sparģeli ar vienu roku aiz resnākā gala un otru novieto aptuveni vidū. Tad ar abām rokām sparģeli liec līdz brīdim, kamēr tas pats nolūst.
Sparģelis lūst tieši tajā vietā, kur beidzas sausākā daļa un sākas baudāmākā.
Ja sparģeļi smalki un svaigi, tad atliek tos nomazgāt un var gatavot. Ja tie resnāki un jau kādu laiku pavadījuši veikala plauktos vai ledusskapī, tad ar veiklām rokas kustībām vari nomizot pašu virsējo kāta daļiņu, lai būtu drošs, ka viss būs viegli sakožams un gardi notiesājams.
Lai zaļa un garšām bagāta sparģeļu sezona!