Ejot lasīt pavasara sēnes, atceries - murķeļi neeksistē

SAindēšanās vēl nenozīmē NOindēšanos
Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Divas bisīšu sugas kopā: Lielākā un gaišākā ir dižā bisīte Gyromitra gigas, mazākā un tumšākā - parastā bisīte Gyromitra esculenta.
Divas bisīšu sugas kopā: Lielākā un gaišākā ir dižā bisīte Gyromitra gigas, mazākā un tumšākā - parastā bisīte Gyromitra esculenta. Foto: Inita Dāniele

Ļoti vienkāršas lietas pilnīgiem sēņošanas iesācējiem no mikoloģes Initas Dānieles. Liec aiz auss!

Tikko no zemes degunus izbāž ne tikai vērotājiem, bet arī sēņotājiem pieņemamās pavasara sēnes, tā tīmeklī sākas murķeļu kari. Katrs sauc sēnes, kā nu patīk un kā nu pasācis bērnībā un iemācījies no omītēm, radiem, draugiem, kaimiņiem utt. Lai nu tā būtu, tikai nevajag aizmirst, ka katrai sēnei ir arī savs oficiālais latviskais nosaukums. Ja vēlaties dot padomus – vispirms sāciet ar šo nosaukumu, bet iekavās varat pieminēt arī visus savus variantus.

Parastais lāčpurns Morchella esculenta
Parastais lāčpurns Morchella esculenta Foto: Inita Dāniele

Man šķiet, ka es jau atkārtojos bezgalīgi, bet

vārda „murķelis” lietošana izraisa tikai pārpratumus, tāpēc labāk to nelietot vispār!

Šis nosaukums radies kā sena tulkošanas kļūda.

Palūkojieties uz sēņu nosaukumiem citās valodās: angļu morel, vācu die Morchel, latīņu Morchella latviski ir lāčpurns. Savukārt angļu false Morel, vācu die Lorchel, latīņu Gyromitra latviski ir bisīte.

Parastā bisīte Gyromitra esculenta.
Parastā bisīte Gyromitra esculenta. Foto: Inita Dāniele

Diemžēl nekorekta tulkojuma rezultātā vārds „murķelis” ir aizgājis ne pie tās sēnes un par murķeļiem tautā visbiežāk saukā tieši bisītes, nevis lāčpurnus.

Juceklis ar nosaukumiem īpaši bīstams tāpēc, ka lāčpurns skaitās delikatese, bet

bisīte, lai kā daudziem negribētos ticēt, tomēr ir indīga sēne!

Divas bisīšu sugas kopā: Lielākā un gaišākā ir dižā bisīte Gyromitra gigas, mazākā un tumšākā - parastā bisīte Gyromitra esculenta.
Divas bisīšu sugas kopā: Lielākā un gaišākā ir dižā bisīte Gyromitra gigas, mazākā un tumšākā - parastā bisīte Gyromitra esculenta. Foto: Inita Dāniele

Jā, pēdējos gados neviens no bisītēm nomiris tiešām nav, bet nopietni saindēšanās gadījumi ar nonākšanu slimnīcā bijuši gan! Paziņu vidū zinu ap 10 saindēšanās gadījumu, kas gan beigušies tikai ar izbīli, pat slimnīcā nenonākot. Simptomi ļoti dažādi, neesmu mediķe, neizvērsīšos.

SAindēšanās vēl nenozīmē NOindēšanos,

tāpēc kaitinošos komentārus: „Es to ēdu un esmu vēl dzīva/dzīvs” labāk paturiet pie sevis.

Parastais ķēvpups Verpa bohemica. No lāčpurniem atšķiras ar garāku kātiņu, cepurītes mala nav pieaugusi pie kātiņa. Ēdams.
Parastais ķēvpups Verpa bohemica. No lāčpurniem atšķiras ar garāku kātiņu, cepurītes mala nav pieaugusi pie kātiņa. Ēdams. Foto: Inita Dāniele

Katrs, protams, pēc saviem ieskatiem var indēties, ar ko un kā grib, bet nemāciet to darīt citus.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu