Līdz 2035. gadam vairāk nekā pusei pasaules iedzīvotāju draud liekais svars

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Sharomka/shutterstock.com

Pasaules Aptaukošanās federācija brīdina: ja netiks kas darīts lietas labā, līdz  2035. gadam jau vairāk nekā puse pasaules iedzīvotāju tiks klasificēti kā aptaukojušies vai ar lieko svaru, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Vairāk nekā četriem miljoniem cilvēku prognozēts liekais svars. Turklāt visstraujāk aptaukosies tieši bērni, norādīts ziņojumā.

Paredzams, ka vislielākais liekā svara pieaugums būs Āfrikas un Āzijas valstīs ar zemiem vai vidējiem ienākumiem.

Pasaules Aptaukošanās federācijas prezidente profesore Luīze Baura ziņojuma secinājumus raksturo kā skaidru brīdinājumu valstīm tagad rīkoties vai riskēt ar sekām nākotnē.

Ziņojumā īpaši uzsvērts pieaugošais aptaukošanās līmenis bērnu un pusaudžu vidū. Prognozēts, ka aptaukošanās rādītāji dubultosies gan zēnu, gan meiteņu vidū, salīdzinot ar 2020. gadu.

Profesore Baura sacīja, ka šī tendence ir īpaši satraucoša. "Valdībām un politiķiem visā pasaulē ir jādara viss iespējamais, lai izvairītos, ka uz jaunākās paaudzes pleciem gulst veselības, sociālās un ekonomiskās izmaksas.

Deviņas no desmit valstīm ar vislielāko prognozēto aptaukošanās pieaugumu pasaulē ir valstis ar zemiem vai zemākiem vidējiem ienākumiem Āfrikā un Āzijā.

Kādi tam ir iemesli?

Tendence uzturā vairāk lietot apstrādātu ēdienu, palielinās mazkustīgs dzīvesveids, ir vājāki noteikumi attiecībā uz pārtikas piegādi un mārketingu, mazāk labi nodrošinātu veselības aprūpes pakalpojumu, kas palīdz regulēt svaru un izglītot par veselību.

Aplēsts, ka aptaukošanās līmeņa pieaugumam visā pasaulē būs būtiska ietekme uz pasaules ekonomiku - aptuveni 3% no pasaules iekšzemes kopprodukta. 

Ziņojumā uzsvērts, ka atzītā aptaukošanās ietekme uz ekonomiku "nekādā veidā nevaino cilvēkus, kuriem ir pārmērīgi liels svars". 

Publicētie dati tiks prezentēti ANO.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu