Modernās cepeškrāsnis, kas tīrās pašas: katalīze un pirolīze – mīts vai patiesība?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Stefan C. Asafti/Unsplash.com

Tīra virtuve un sadzīves tehnika ir katras sevi cienošas saimnieces un saimnieka goda lieta. Kur ēdiens, tur jābūt tīram. Cepeškrāsnis, kur karstums satiekas ar dažādiem ēdienu šķidrumiem, taukiem, pārtikas krikumiem, veido rezultātu, kura tīrīšana var aizstāt treniņu sporta zālē.

Ideālā pasaulē pēc katras gatavošanas reizes cepeškrāsni no iekšpuses iztīrām, parūpējoties par to, lai nekas nekur nepiekalst un, nākamreiz lietojot krāsni, nepieķeras ne pie krāsns sieniņām, ne durtiņām vairāk. 

Tomēr reālajā pasaulē, kad maltīte pagatavota, sēžamies pie galda, tad jau jānokopj trauki un rindā citi mājas darbi, tāpēc nereti krāsns uzkopšanas darbi tiek atlikti, kas viennozīmīgi pēc tam apgrūtina tīrīšanu.

Jā, ir virkne metožu gan ar dabīgajiem līdzekļiem, gan veikalos nopērkamajiem, kas darbiņu ļauj paveikt, tomēr ne vienmēr rezultāts ir tik labs kā gribētos, kā arī jāņem vērā fakts, tas mēdz būt ļoti darbietilpīgi un laikietilpīgi. 

Tiem, kam pienācis laiks mainīt esošo krāsni pret jaunu, darbiņš nav viegls, jo taču uzticamais palīgs, kas kalpos gadiem, jāizvēlas labs, vai ne? Un kas gan varētu būt labāks par krāsni, kas ne vien bagāta ar dažādiem režīmiem, bet vēl pati tīrās?!

Katalīze un pirolīze – mīts vai patiesība?

Pērkot jaunu cepeškrāsni, būtu jāpadomā arī par to, cik ērti to būs tīrīt. Viens no ērtākajiem risinājumiem tiem, kuri mēdz gatavot, taču nevēlas pavadīt daudz laika, tīrot cepeškrāsni, ir cepeškrāsnis ar pašattīrīšanās funkciju. Populārākais cepeškrāsns pašattīrīšanās funkciju veids ir pirolītiskā attīrīšana. Šajā režīmā karstums cepeškrāsnī sasniedz 500 grādus pēc Celsija. Šāds karstums jebkādus pārtikas atlikumus pārvērš pelnos, bet mājsaimniecei vai mājsaimniekam atliek vien pagaidīt, kamēr tā atdziest, un izslaucīt pelnu atlikumus.

Daudzām cepeškrāsnīm ir arī katalītisks pārklājums. Šādas cepeškrāsns iekšpuse pārklāta ar speciālu materiālu, kas absorbē taukus. Viss, kas ir nepieciešams, regulāri uz stundu uzkarsēt cepeškrāsni līdz 250 grādiem un to pēc atdzišanas izmazgāt ar mitru lupatiņu.

Var droši teikt, ka

cepeškrāsnis ar pašattīrīšanās funkciju nav mīts un var būtiski palīdzēt ietaupīt laiku, tomēr jāņem vērā, ka šim bonusam ir arī kāds ļoti būtisks trūkums – katalīzi un pirolīzi nevar uzskatīt par energoefektīviem risinājumiem.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu