Kad sāļš ir sāļāks, bet salds saldāks jeb kā ēdiena temperatūra ietekmē garšas

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: carlesmiro/Shutterstock.com

Lai ēdienu varētu patiesi izbaudīt, ir būtiski zināt dažādas detaļas. Piemēram, to, kā dažāda temperatūra ietekmē garšas. 

"Sāļš, salds, skābs, rūgts un umami (piektā garša, kurai nav burtiska tulkojuma, bet to saista ar pilnību) – mūsu mēle ir radīta, lai atšķirtu šīs piecas pamatgaršas un to kombinācijas. Tomēr ir vienkārši veidi, kā uzsvērt dominējošo garšu vai, gluži pretēji, to paslēpt," raksta ukraiņu pavāre un žurnāliste Ilona Fanta portālā "Shuba".

Salda garša ir izteiktāka siltumā, bet zaudē savu izteiksmīgumu aukstumā un karstumā. Spilgtākais piemērs - saldējums. Nogaršo aukstu un izkusušu. Izkusušais garšos krietni saldāk.

Līdzīgi ir arī ar tēju. Viens un tas pats dzēriens karsts garšos labi, bet silts var šķist pārāk salds. Savukārt ledaina tēja atkal zaudēs savu saldumu. Bet ko tas dod?

Pirmkārt, tas aicina atteikties no ļoti karstiem vai pārmērīgi aukstiem dzērieniem, jo tajos būs grūtāk noteikt optimālo cukura daudzumu. Otrkārt, aicina to atcerēties, gatavojot ēdienu. Saldējums, želejas, musi, krēmi auksti zaudēs daļu no salduma. Tāpēc pirms pasniegšanas kāds brīdis istabas temperatūrā nenāks par ļaunu.

Līdzīga situācija ir ar rūgto garšu. To nomāks spēcīgs aukstums un karstums. Pie tam tieši karstums izteiktāk.

Toties ar sāļo garšu situācija ir gluži pretēja. Auksti ēdieni liksies sāļāki nekā silti. Gatavojot ēdienu, atceries, ka ēdīsi to vēsāku vai pat aukstu, tāpēc sāli pieliec apdomīgi.

Ar skābo garšu ir reizē grūtāk un vieglāk. Ar to allaž jābūt piesardzīgam, bet skaidrs ir, ka izteiktāka tā ir karstumā.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu