Latvijā populārākais zviedru virtuves ēdiens, neapšaubāmi, ir brūni apceptas maltās gaļas bumbiņas, ko Zviedrijā sauc par "köttbullar". Arī zviedru bērni ar prieku ēd gaļas bumbiņas, jo zina, ka tās ļoti garšo Astrīdas Lindgrēnes varonim Karlsonam, kurš dzīvo uz jumta. Ar ko gan šis ēdiens atšķiras no mūsu kotletēm? Un kāda ir slepenā sastāvdaļa, kas piešķir zviedru gaļas bumbiņām raksturīgo garšu?
Karlsona iecienītās gaļas bumbiņas: kāda ir to slepenā sastāvdaļa (1)
Zviedrijā gaļas bumbiņas ir viens no nacionālajiem ēdieniem. Zviedri uzskata, ka populāro recepti ir ieviesis Zviedrijas karalis Kārlis XII (1682 - 1719).
Lūk, kādas ir zviedru tradicionālo gaļas bumbiņu pagatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas:
- 500 g maltas liellopa gaļas;
- 250 g maltas cūkgaļas;
- 1 sīpols, nomizots un sasmalcināts;
- 1 ķiploka daiviņa, sarīvēta uz smalkās rīves;
- 100 g rīvmaizes;
- 1 ola;
- 3-5 ĒK "slepenās sastāvdaļas";
- sāls un malti melnie pipari pēc garšas.
Visu liek traukā un samīca vijīgā, viendabīgā masā, pievienojot arī slepeno sastāvdaļu.
Gaļas bumbiņu slepenā sastāvdaļa, ko zviedri mēdz pievienot maltās gaļas masai, ir anšovu sālījums.
No masas veido nelielas (uz pusi mazākas nekā kotletes), apaļas bumbiņas.
Lai bumbiņas labāk saglabātu formu cepšanas laikā, tās saliek uz šķīvja, pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz 2 stundām.
Bumbiņas cep lielā sviesta daudzumā uz vidējas liesmas, apbrūninot no visām pusēm. Apceptās bumbiņas pārliek karstumizturīgā traukā ar vāku un liek iepriekš līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī uz 30 minūtēm.
Uz pannā palikušā sviesta bāzes gatavo krējuma mērci, kurā bumbiņas izkarsē pāris minūtes pirms pasniegšanas.
Obligātas piedevas gaļas bumbiņām ir krējuma mērce, brūkleņu ievārījums un kartupeļu biezputra!
Ievārījuma saldums rada lielisku garšas harmoniju ar gaļas bumbiņām, savukārt kartupeļi un krējuma mērce kalpo kā neitrāls vidutājs, kas abas šīs garšas apvieno.
Veseli ēduši!