Kāpēc saldumu paciņas nav laba izvēle bērnu dāvanām Ziemassvētkos?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Saldumu paciņas.
Saldumu paciņas. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ziemassvētki ir dāvināšanas laiks un šī tradīcija ir patiesi sirsnīga. Bet kāpēc tradicionālo saldumu paciņu dāvināšana bērniem nav tā labākā izvēle?

Vēl bērnudārzā vai skolā - Ziemassvētku vecīši bērnus mēdz apciemot vairākas reizes - grupiņā vai klasē, mammas vai tēta, vai abu vecāku darba vietās, šad tad pie vecvecākiem atsevišķi, draugiem un vēl Ziemassvētku vakarā. Vienos svētkos un dāvanās. It kā labi, jo

svētku un dāvanu taču nevar būt par daudz?! Var, ja dāvana ir saldumu paciņa. 

Absolūti lielākajā vairumā paciņu klasiski var atrast dažāda veida konfektes - gan šokolādes, gan ledenes, dažādas šokolādes figūras, kā arī cepumus un piparkūkas. Un tā arī ir tā lielākā šo dāvanu problēma - lielais cukura daudzums.

Portālā "LSM" uztura speciāliste Ksenija Andrijanova atgādina, ka

labai zobu un sirds veselībai maksimāla ieteicamā cukura deva ir 25 grami.

Kā piemēru speciāliste min visiem zināmo "Snickers" batoniņu, kurš vien jau satur 50 gramus cukura, bet tas noteikti nebūs vienīgais, ko dienā bērns apēd cukurotu. Nedrīkst aizmirst arī par tā saucamajiem "slēptajiem cukuriem".

Slimības un profilakses kontroles centra (SPKC) pētījuma secinājumos atspoguļots, ka vidēji trešdaļai septiņus līdz deviņus gadus veciem bērniem ir novērojama aptaukošanās vai liekais svars. Ļoti būtisks ir arī secinājums, ka vecāki neapzinās problēmu par bērnu aptaukošanos.

Lai saldumu paciņas padarītu mazāk kaitīgas, iesaka tās gatavot pašiem, pārdomājot saturu:

mazāko daļu atvēlēt iecienītajām paciņu končām, bet lielākajā daļā izmantot veselīgās alternatīvas,

piemēram, riekstus un augļus šokolādē, dzērvenes pūdercukurā (kur līdzās cukuram būs arī vitamīni), klasiskos cepumus aizvietot uz bezcukura un pilngraudu.Noteikti neskādēs arī kāds auglis, ja iespējams nodrošināt, ka tas paciņā nesabojāsies, līdz nonāks pie adresāta.

Protams, diez vai kāds bērns notiesā visu paciņu vienā piegājienā un kas tad tur liels, ja tā ari būtu, kāds teiks... Tomēr kārdinājums ir liels un svētku laikā gardumi ir ne tikai saņemtajās paciņās, bet biežāk arī mājās redzams kāds salds svētku gardums, bet sliktākais visā ir tas, ka saldumu jūrā aiziet daudziem bērniem ne tikai svētki.

Rūpēsimies par savām un mūsu tuvāko veselību, jo īpaši bērnu! Lai skaists svētku laiks!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu