Garša un kvalitāte līmenī: pašgatavots iebiezinātais piens no četrām sastāvdaļām

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Iebiezinātais piens un pankūkas. Ilustratīvs attēls.
Iebiezinātais piens un pankūkas. Ilustratīvs attēls. Foto: Irina Bg/Shutterstock.com

Darbiņš laikietilpīgs, jā, bet rezultāts, ko var iegūt no četriem virtuvē pieejamiem produktiem, - lielisks!

Iebiezinātais piens ir lieliska piedeva kafijai, pildījums pankūkām, papildinājums kūkām, dažādiem desertiem un kam tik vēl ne. Ne obligāti to nepieciešams iegādāties veikalā, jo to var pagatavot arī mājās. Tomēr jāņem vērā, ka gatavošana prasīs divas stundas. Toties rezultāts iepriecinās ar garšu un kvalitāti.

Iebiezinātā piena pagatavošanai tev būs nepieciešams:

  • 1 litrs piena;
  • 255 grami cukura;
  • 1 tējkarote sodas;
  • Vaniļas cukurs pēc garšas.

Iebiezinātā piena pagatavošanai derēs jebkurš piens: gan veikalā pirktais, gan no saimniecības. Gatavā produkta kaloriju saturs būs atkarīgs no galvenās sastāvdaļas: jo treknāks piens, jo augstāks ir kondensētā piena kaloriju saturs.

Process sākas ar piena ieliešanu katliņā, kuram ir biezs dibens un augstas malas, jo, pienam vāroties, tas paceļas un var "aizbēgt" jeb pārplūst pāri malām.

Tad pievieno cukuru, sodu un vaniļu, visu samaisa.

Katliņu ar pienu un piedevām liek uz vidējas liesmas un uzvāra. Tā kā augšpusē pacelsies putas no sodas, process jāpieskata, lai nepārskrien pāri malām. Kad šīs pirmās putas nosēžas, piens turpinās vienkārši vārīties.

Ik pa laikam maisot, pienu vāra apmēram 20 minūtes. Pamazām tā krāsa sāks mainīties.

Pēc tam samazini uguni līdz minimumam un ļauj pienam vārīties stundu, maisot, lai tas nepiedeg.

Aptuveni pēc 40 minūtēm krāsa būs kļuvusi dzeltenīgāka un piena daudzums katlā būs ievērojami samazinājies, tas būs sabiezējis (tomēr ne tik ļoti kā konservu bundžās).  Nepārtraukti maisot pienu ar karoti, vāra vēl nedaudz. Gatavošanas beigās piens kļūs tumšāks un garšos pēc piena īrisa.

Tad izslēdz uguni un maisa iebiezināto pienu vēl apmēram piecas minūtes, lai atbrīvotos no putām. Atdzesē līdz istabas temperatūrai.

Sākumā tas būs diezgan šķidrs, bet tas nav iemesls satraukumam. Liek katlu ar pienu ledusskapī, kur kondensētais piens no aukstuma kļūs biezāks. Pēc tam atliek to pārliet burciņās un uzglabāt aukstumā.

Lai izdodas un labi garšo!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu