Aptauja ⟩ Pārtikas cenu pieaugums satrauc arvien vairāk iedzīvotāju. Un tevi? (5)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: PERO studio/Shutterstock.com

Iedzīvotāju raizes par pārtikas cenu pieaugumu pieaug. "Kantar" pētījums liecina, ka pārtikas cenu pieaugums satrauc 85% iedzīvotāju, kas ir par sešiem procentpunktiem vairāk nekā šā gada vasarā.

Vienlaikus 82% iedzīvotāju Latvijā ir noraizējušies par gaidāmo cenu pieaugumu komunālajiem pakalpojumiem. Cenu kāpums naftai, gāzei un degvielai šoruden satrauc 77% iedzīvotāju, tāpat arī 77% raizējas par kopējo inflācijas līmeni valstī.

Lielākā sabiedrības daļa dažādu problēmu risināšanā sagaida rīcību no politiķiem un valsts iestādēm, īpaši saistībā ar valsts pārvaldīšanu (87%) un kopējo ekonomiku valstī (86%). Arī saistībā ar cenu pieaugumu komunālajiem pakalpojumiem (84%) un augsto inflāciju valstī (83%) iedzīvotāji gaida risinājumus tieši no politiķiem un valsts iestādēm.

Aptaujā secināts, ka cenu pieauguma pārtikai risinājumu no politiķiem un valdības gaida 72% iedzīvotāju, bet vienlaikus 18% iedzīvotāju uzskata, ka šo jautājumu risināšanā jāiesaistās arī uzņēmumiem. Biežāk to, ka cenu kāpuma jautājuma risināšana jāuzņemas arī uzņēmumiem, min jaunieši vecumā 18-25 gadi (30%).

Saistībā ar cenu kāpumu degvielai, gāzei un naftai 24% iedzīvotāju uzskata, ka līdztekus valsts valdībai risinājumi ir jāmeklē un jāpiedāvā arī starptautiskajām organizācijām. Īpaši šāds viedoklis raksturīgs iedzīvotājiem vecumā līdz 35 gadiem (jauniešu vecumā 18-25 gadi vidū - 36%, bet iedzīvotāju vecumā 26-35 gadi - 31%). Vēl viedoklis, ka līdztekus valsts valdībai risinājumi ir jāmeklē un jāpiedāvā arī starptautiskajām organizācijām, biežāk ir pārstāvēts to iedzīvotāju vidū, kuri uzticas valsts vadībai (38%).

Aptauju veica pētījumu kompānija "Kantar" laikā no 2022.gada 27. līdz 30.septembrim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 800 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 60 gadiem.

Komentāri (5)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu