Biezenis, pankūkas un frī - kuri kartupeļu ēdieni ir neveselīgākie?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Kozlenko/Shutterstock.com

Daudzi izvēlas atteikties no kartupeļiem, apgalvojot, ka tie nav veselīgi. Īpaši pie šīs domas pieturas tie, kas nolēmuši atbrīvoties no kāda kilograma. Vai tas ir pamatoti?

Kas kartupelī labs?

Ir dzirdēts ne viens vien mīts, ka kartupelis tāda cietes un kaloriju bumba vien ir, bet tā teikt nav pareizi, jo šajā sakņu dārzenī ir arī daudz vērtīga:

  • C vitamīns;
  • ciete - kas ir labi, jo kalpo kā dabīgs enerģijas avots;
  • kālijs;
  • fosfors, magnijs un kalcijs;
  • paaugstināts šķiedrvielu daudzums, ja bauda jaunos kartupeļus ar visu mizu.

Būtiskākais jautājums, runājot par to, cik kartupelis labs vai slikts, ir - kā tas tiek pagatavots? Jo tieši gatavošanas veids ir tas, kas padara to kalorijām bagātāku un samazina vērtīgo uzturvielu daudzumu.

Portāls "Čempionāts" ir apkopojis iecienītāko kartupeļu ēdienu kaloriju apjomu 100 gramos:

  • vārīti kartupeļi - 82 kcal;
  • krāsni cepti kartupeļi ar nelielu daudzumu eļļas - 97 kcal;
  • biezenis ar pienu un sviestu - 110 kcal;
  • cepti kartupeļi - 192 kcal;
  • kartupeļu pankūkas - 190 līdz 220 kcal;
  • frī - 250 kcal.

Secinājumus nav grūti izdarīt. Būtisks ir daudzums, kādu izvēlies notiesāt. Skaidrs, ka līdzās kartupelim jābūt arī citiem dārzeņiem. Un noteikti jāņem vērā, kā tos gatavo. Ja regulāri izvēlēsies ēst frī kartupeļus, tad skaidrs, ka organismam par labu tas noteikti nenāks un arī kāds liekais kilograms uz svariem varētu uzrasties. Tomēr, ja, piemēram, reizi nedēļā izvēlēsies tieši kartupeļus kā piedevu kādam ēdienam - absolūti nekāda bēda. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu