Kādi ēdieni palīdzēja karalienei Elizabetei II nodzīvot ilgu mūžu? Atklāj personīgais šefpavārs

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: AFP/SCANPIX

8. septembrī 96 gadu vecumā viņsaulē devās Lielbritānijas karaliene Elizabete II, kura tronī bija pavadījusi 70 gadus. Viens no ilga mūža priešnosacījumiem noteikti bijis arī viņas veselīgie ēšanas paradumi. Tos aprakstījis viens no viņas personīgajiem šefpavāriem Darens Makgreidijs, raksta portāls "15min".

Makgreidijs ir grāmatas "Karaliskā ēšana: receptes un atmiņas no karaļnama virtuves" autors, un viņš savā "Youtube" kanālā publicējis video, stāstot par ēdieniem, ko gatavojis karalienei. Makgreidijs strādāja pie Elizabetes II reizē ar vēl aptuveni 20 šefpavāriem.

Lai gan karalienei ārsti savulaik rekomendēja atteikties no kokteiļu dzeršanas vakaros, kopumā viņas iemīļotie ēdieni 60 gadu laikā saglabājās nemainīgi.

Ko karaliene ēda?

Tēja ar pienu un cepumi

Karaliene sāka savu dienu ar tasi karstas "Earl Grey" tējas ar pienu, bet bez cukura, klāt apēdot dažus cepumus. Viņas iecienītākie cepumi bija pārklāti ar šokolādi. Šie našķi bija kā neliela uzkoda pirms brokastīm.

Brokastis

Kad karaliene no rīta bija nomazgājusies un saģērbusies, viņa ēda brokastis. Parasti tās bija brokastu pārslas. Dažkārt uz galda bija arī grauzdēta maize ar marmelādi. Retu reizi Elizabete II brokastīs ēda olas.

Pusdienas

Pusdienas, ko karaliene bija iecienījusi, bija bagātas ar olbaltumvielām un ar zemu ogļhidrātu saturu. Makgreidijs medijam "The Telegraph" stāstīja, ka viens no viņas iecienītākajiem ēdieniem bija grilēta jūras bute vai arī tradicionāli gatavots skotu lasis ar spinātiem un cukīni.

Elizabetei II arī ļoti garšoja salāti ar grilētu vistu.

"Kad viņa ēd viena, viņa ir ļoti disciplinēta," komentējis šefpavārs. "Galvenais noteikums - bez cietes."

Launags

Pēcpusdienas tējas rituāls Elizabetei II esot bijis teju neatņemams. Parasti tas nozīmēja sviestmaizes ar gurķiem, augļu pīrāgu un "Earl Grey" tēju.

Makgreidijs savā "YouTube" kanālā dalījies ar detalizētu, bet vienkāršu gurķu sviestmaizes recepti, ko karaliene bija ļoti iecienījusi. Tai nepieciešama baltmaize, kurai uzklāj krēmsieru, uzliek nedaudz svaigu piparmētru un ļoti plāni sagrieztu gurķi. Sviestmaizei jānogriež garoza, un tā jāsagriež divu kumosu lielās porcijās.

Vakariņas

Makgreidijs norādīja, ka karaliene strikti ievēroja to, ka vakariņās netiek pasniegts ēdiens ar cieti, kad viņa ēda viena. Lielākoties vakariņās tika pasniegta cepta vai sautēta zivs ar salātiem un dārzeņiem.

"Tas arī viss. Tas ir viss, ko viņa ēd," šefpavārs iepriekš atklāja medijam CNN. "Viņa ir ļoti disciplinēta."

Deserts

Karaliene ēda ļoti veselīgi, taču dažkārt viņa pēc savām maltītēm ieturēja arī desertu. Visbiežāk tie bija svaigi augļi, kas novākti viņas dārzos. Piemēram, zemenes no Balmoralas pils vai svaigi nektarīni no Vindzoras pils siltumnīcām.

Dažkārt Elizabete II mielojās ar tumšo šokolādi - jo tumšāku, jo labāk. Karalienei nepatika piena vai baltā šokolāde.

Retumis viņa baudīja arī šokolādes desertu.

Ko karaliene nekad neēda?

Viens produkts, ko nekad nevarēja ieraudzīt Elizabetes II šķīvī, bija ķiploks. Kā arī viņa nekad nepasūtīja ātrās uzkodas no pilsētas.

"Kāpēc gan lai kāds to darītu, ja virtuvē ir 20 šefpavāri?" pauda Makgreidijs. "Vienkārši jāpiezvana virtuvei un jāpasūta jebkas, ko tu vēlies."

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu