Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kā pareizi saldēt dažādu pārtikas produktu grupas?

Raksta foto
Foto: Ahanov Michael/Shutterstock.com

Lai arī tagad - ražas laikā - galvenokārt rūpējamies par dārzeņu, augļu un ogu saldēšanu der atcerēties: saldētava noder arī citu pārtikas produktu ilgākai uzglabāšanai, jāsaldē ir pareizi un arī pareiza uzglabāšana ir svarīga.

Neapstrādāta gaļa un jūras veltes

Ja gaļu un jūras veltes neplānojat pagatavot uzreiz, ledusskapī šos produktus vēlams turēt ne vairāk par četrām dienām, lai tie nezaudētu vitamīnus un citas vērtīgas uzturvielas, kā arī, lai tajos nesāktu veidoties kaitīgās baktērijas.

Kā sasaldēt: gadījumos, kad svaigu gaļu vai jūras veltes vēlaties sasaldēt – tos ieteicams izņemt no iepakojuma un aptīt ar cepamo papīru, foliju vai ievietot speciālā uzglabāšanas maisiņā. Tas palīdzēs novērst saldētavas radītos bojājumus produktam, kā arī pagarinās to uzglabāšanas laiku.

Uzglabāšana: svaigas, termiski neapstrādātas gaļas un jūras velšu uzglabāšanas termiņš ir atkarīgs no saldētavā esošās temperatūras. Pie temperatūras no -18 līdz -12 °C, aptuvenais produktu uzglabāšanas laiks ir 4-8 mēneši, savukārt pie augstākas temperatūras – no -24 līdz -18 °C, tos drīkst saldētavā uzglabāt aptuveni 10-12 mēnešus. Savukārt, ja uzglabāsi jau sagrieztu gaļu mazākos gabalos, tad tās glabāšanas termiņš jāsamazina uz pusi, savukārt maltās gaļas glabāšanas termiņš ir četras reizes mazāks.

Svaigi augļi un dārzeņi

Kā sasaldēt augļus: pirms to ielikšanas traukā vai maisiņā augļus nepieciešams nomazgāt, ļaujot tiem pilnībā nožūt. Savukārt, tādus lielāka izmēra augļus kā meloni, varat sagriezt arī gabaliņos.

Kā sasaldēt dārzeņus: nomazgājiet un sagatavojiet dārzeņus tāpat kā tad, kad tos grasītos ēst, piemēram, sasmalciniet burkānus vai sagrieziet brokoļus, vien svarīgi ļaut tiem pilnībā nožūt pirms likšanas saldētavā.

Uzglabāšana: svaigus augļus un dārzeņus saldētavā var uzglabāt 8 līdz 12 mēnešus. Savukārt, ja šo termiņu pārsniegsiet – augļi un dārzeņi var zaudēt to garšas kvalitāti.

Maize

Kā sasaldēt: veikalā pirktu maizi varat uzglabāt saldētavā tās oriģinālajā iepakojumā. Attiecībā uz mājās pagatavotu vai maiznīcā iegādātu maizi pārliecinieties, vai tā ir pilnībā atdzisusi. Pēc tam maizi ieteicams ietīt, piemēram, folijā, lai nodrošinātu maizes svaiguma saglabāšanu.

Uzglabāšana: veikalā iegādāto maizi var uzglabāt saldētavā līdz 3 mēnešiem, bet mājās vai vietējā maiznīcā gatavotu maizi – līdz 6 mēnešiem. Savukārt, ja glabāsiet to ilgāk, tad maize saldētavā var sabojāties.

Iepriekš pagatavotas maltītes

Arī pašu gatavās maltītes ir lieliski piemērotas sasaldēšanai un vēlākai to baudīšanai.

Kā sasaldēt: sākumā nepieciešams pārliecinieties, vai pagatavotā maltīte ir pilnībā atdzisusi, pēc tam to nepieciešams ievietot saldētavai piemērotā traukā vai speciālā maisiņā, ko iespējams cieši noslēgt.

Uzglabāšana: iepriekš pagatavotas maltītes ar termiski apstrādātu gaļu saldētavā var uzglabāt 2 līdz 6 mēnešus, savukārt olu saturošus sacepumus vislabāk apēst 2–3 mēnešu laikā.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu