Kas jāņem vērā, pasterizējot ziemas krājumus karsta ūdens katlā

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Sasha Chornyi/Shutterstock.com

Saimnieces, kas gadu gadiem pasterizē savus ziemas krājumus tā, kā to darījuši mūsu senči, jeb katlā ar karstu ūdeni, ievēro dažādus nosacījumus, lai process sniegtu vēlamo rezultātu un burkas, kā arī to saturs neciestu.

Pasterizēšana ir pagatavoto konservu karsēšana temperatūrā, kas nepārsniedz 100 grādus. 

Zelta pamatlikums konservēšanai: izmanto tikai pilnīgi tīrus traukus.

Senā metode paredz burku ievietošanu katlā, kur ūdens nosedz burku tik tālu, cik daudz ir katrā burciņā satura. Ūdeni karsē, līdz saturs burkā sasniedz 80-90 grādu temperatūru.  "Kad katls sāk šalkt un ūdens uzmet burbuli, tad jau tie 80° vai 85° C būs...”. Bez termometra un pulksteņa viegli kļūdīties arī pieredzējušai namamātei — konservi nereti sāk pelēt, rūgt, maina krāsu, burkām atsit vāciņus.

Lai burkas nesasprāgtu, katla dibenā ieteicams ievietot starpslāni. Var izmantot īpašu paliktni ar caurumiem, ieklāt dvieli vai arī avīzes.

Vēl būtiski, lai burkas saglabātos veselas, ir parūpēties, lai tās cita ar citu nesaskartos.

Arī vāciņus burkām uzskrūvē pēc pasterizēšanas procesa beigām. 

Pastāv iespēja, ka burkas nav pietiekami stingri aizvalcētas. Varbūt vāciņā vai pašā traukā bijuši kādi defekti. To pārbauda, pēc pasterizēšanas apgāžot burku otrādi. Ja šķidrums nesūcas ārā, trauks ir hermētiski noslēgts.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu