Pārtikas cenas Latvijā un Lietuvā joprojām atšķiras (10)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: TVNET kolāža

Jau padomju laikos Lietuva pircējiem no Latvijas bija "zelta ādere", kur lētāk iepirkties. Gadiem ejot, tas daudz nav mainījies, neskatoties uz to ka Lietuva pasteigusies Latvijai garām ar lielākiem inflācijas rādītājiem.

TVNET tiešsaistes žurnāls KLIK devās uz Šauļiem, lai salīdzinātu, kā atšķiras pārtikas produktu cenas trīs mazumtirgotāju ķēdēs – “Maxima”, “Rimi” un “Lidl” – Latvijā un Lietuvā. Apskatot pārtikas produktu klāstu un cenas Lietuvas veikalos un salīdzinot tos ar Latvijas plauktos atrodamo, iezīmējās vairākas būtiskas lietas. 

Gaļa pie kaimiņiem ir krietni lētāka nekā mums. Tāpat arī, šķiet, leiši uzturā pieraduši lietot treknāku skābo krējumu, jo viņu veikalu plauktos atradām tikai divus veidus - ar tauku saturu 18% un 30%, kamēr Latvijas veikalos pieejams augstākais 25%, kamēr zemākais - 12%. 

Dažos veikalos cenu atšķirības starp vienādiem vai līdzīgiem produktiem gan Lietuvā, gan salīdzot ar to pašu mazumtirdzniecības ķēžu veikaliem Latvijā varēja ievērot daudz spilgtāk. Tajā pašā laikā, piemēram, veikalā "Lidl" Latvijā piena produktus, kā sieru un krējumu, iegādāties var par salīdzinoši zemāku cenu, nekā Lietuvā. 

Aptaujājām arī vairākus ekspertus. Visi ir vienisprātis, ka pārtikas cenas, neraugoties uz inflācijas apjomu, Lietuvā ir salīdzinoši zemākas. Kamēr teju visi uzskaitīja vienādus galvenos pamatojumus šādai cenu starpībai, dažiem ekspertiem bija arī savs skaidrojums, kāpēc veidojas cenu atšķirība. 

Detalizētāk par pētījuma rezultātiem un secinājumiem, lasi šeit.

Komentāri (10)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu