Knifs, kā pareizi saldēt svaigas gailenes, lai tās nekļūtu rūgtas

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Mēģinot sasaldēt gailenes ziemas krājumiem, ne viens vien ar nožēlu ir secinājis, ka pēc atlaidināšanas tās ir kļuvušas neglābjami rūgtas un ir “jāziedo” miskastei. Ļoti iespējams, pie vainas ir nepareiza sēņu apstrādes tehnoloģija. Šoreiz skaidrosim, kā pareizi saldēt svaigas gailenes, lai ziemā tās garšotu kā nule kā no meža pārnestas.

Svaigas gailenes, kas pareizi sasaldētas un pēc tam pareizi atlaidinātas, var būt nedaudz rūgtenas, taču ne tādā mērā, lai sabojātu ēdiena garšu, turklāt tās saglabā visas uzturvielas, krāsu un savu dabisko garšu, skaidro portāla “Edimdoma” speciālisti.

Jāņem vērā, ka parasti rūgtas ir tikai lielās sēnes – jo gailene lielāka, jo rūgtāka, tāpēc saldēšanai labāk izvēlieties mazās gailenītes.

Pirms saldēšanas iepriekš notīrītas gailenes aptuveni stundu izmērcē sālsūdenī: uz 1 litru ūdens liek 1 ĒK (ar kaudzi) sāls.

Pēc tam sēnes noskalo un, vienā kārtā izliekot uz dvieļa, rūpīgi nosusina, lai saldēšanas laikā tās nepārklātos ar ledus garoziņu.

Mērcēšana sālsūdenī palīdz neitralizēt gailenēm raksturīgo rūgtumu, ko rada to sastāvā esošais polisaharīds hinomannoze,

kuru tik ļoti necieš vaboles, tārpi un kāpuri, tādēļ gailenes teju nekad nav izcaurumotas. Šī cimperlīgā viela necieš siltumapstrādi un noārdās jau +5ºC, tādēļ viens variants ir gailenes pirms saldēšanas pāris minūtes novārīt vai apcept pannā. Izmantojot mērcēšanas paņēmienu, hinomannozi noārda sāls.

Foto: Shutterstock

Sagatavotās sēnes var saldēt dažādos veidos:

  1. Gailenes var izklāt uz plāts vienā kārtā un ievietot saldētavā uz 16-18 stundām, pēc tam sadalīt, pa porcijām saliekot tīros un sausos polietilēna maisiņos vai aizvākojamos traukos;
  2. Vienā kārtā saliekot vairākkārt aiztaisāmajos zip-lock maisiņos, kurus saldētavā var ērti salikt vienu virs otra;
  3. Ievakuumējot – šis paņēmiens ir vislabākais, jo ne vien novērš sarmas veidošanos sasalšanas procesā, bet arī visefektīvāk pasargā gailenes no piesūkšanās ar nevēlamiem saldētavas “kaimiņu” aromātiem.

Turklāt vakuumā sasaldētas gailenes aizņem krietni mazāk vietas saldētavā, saglabā vitamīnus, patīkamu garšu un aromātu.

Lai gailenes saglabātu krāsu un garšu, tās vislabāk atkausēt pakāpeniski – pirms iecerētās maltītes gatavošanas jau savlaicīgi pārvietojot saldēto sēņu iepakojumu uz ledusskapja daļu.

Saldētas gailenes ieteicams izmantot 3-4 mēnešu laikā.

Bet, ja ir iespējams saldētavā iestatīt temperatūru zem -18°C, gailenes var uzglabāt pat līdz nākamā gada “ražai”. Atceries, ka sēņu atkārtota sasaldēšana nav ieteicama.

Veseli ēduši!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu