Kā izvārīt gardu viendabīgas konsistences zemeņu zapti

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock/Privātais arhīvs/TVNET kolāža

“Šī recepte ir ļoti vienkārša, zapte sanāk ļoti garšīga un ir bez bažām uzglabājama līdz pat nākamajai zemeņu sezonai,” saka Instagram konta manssapnudarzs saimniece Dace Ziediņa, atklājot pārbaudītu viendabīgas zemeņu zaptes recepti tiem, kuriem, gluži tāpat kā Dacei, nepatīk, ka zaptē peld mīkstas un pļorzīgas ogas.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1 kg zemeņu, nomazgātas un sagrieztas gabaliņos;
  • 1 kg cukura;
  • 2 ēd.k. citronu sulas.

Darbu gaita soli pa solim

Ogas ber katlā, pārber ar cukuru, apmaisa ar koka karoti un 20-30 minūtes atstāj atsuloties.

Liek katlu uz uguns – vispirms karsē uz lielas liesmas, ik pa laikam apmaisot, lai zapte nepiedegtu, un, kad virums sāk burbuļot, samazina liesmu līdz minumumam un turpina vārīt, ik pa laikam apmaisot, līdz cukurs ir izkusis.

Procesa gaitā no zaptes nosmeļ putas – tās var dot panašķēties mazajiem palīgiem vai izmantot debesmannas vai kāda cita deserta pagatavošanai.

Foto: Shutterstock

Kamēr zapte vārās, saimniece atklāj pārbaudītu burku sterilizēšanas metodi. Iepriekš esot izmēģināta gan burku sterilizēšana katlā gan mikroviļņu krāsnī, ielejot katrā burciņā nedaudz ūdens, bet laika gaitā viņa par labu atzinusi daudz vienkāršāku paņēmienu:

katlā uzkarsē ūdeni un katru iepriekš kārtīgi izmazgāto burciņu ar atvērumu uz leju 10-20 sekundes patur virs karstā ūdens tvaikiem, tad liek uz tīra dvielīša.

“Daudzus gadus esmu izmēģinājusi šo metodi, un vēl nekad man zapte nav sabojājusies,” apgalvo Dace

Kad putas nosmeltas, zapti sablendē. Dace to paveic, ar kausu pārlejot katla saturu lielajā blenderī, bet šo procesu itin labi var paveikt arī ar rokas blenderi, sablendējot katlā esošo saturu viendabīgā masā.

“Ir cilvēki, kuriem garšo, ka zaptē ir odziņas, bet man nepatīk tādas pļorzīgas un mīkstas zemenes zaptē, tādēļ es to blendēju,”

daudziem neierasto zaptes gatavošanas knifiņu pamato Dace.

Zapti atkal uzvāra, pievienojot tai 2 ēd.k. citronu sulas, kas gādās gan par to, lai zapte nebūtu tik šķebinoši salda, gan arī, pateicoties sastāvā esošajiem pektīniem, to iebiezinās, uzlabojot tekstūru.

Dace atklāj arī pārbaudītu knifu, kā pārbaudīt, vai zapte ir gatava:

ar karotīti iesmeļ no katla zapti un lej uz šķīvja. Ja, ar pirkstu izvelkot cauri uz šķīvja izplūdušajai zaptei pa vidu, abas puses pēc tam atkal nesaplūst kopā, tā ir gatava.

Zapti salej burciņās.

Burku vāciņus Dace sagatavo pavisam vienkārši, tos pāris minūtes pavārot verdošā ūdenī - šādi tie gan tiek sterilizēti, gan top mīkstāki un ir vieglāk uzskrūvējami burkām, veidojot vakuumu.

“Jūsu burkas būs aizskrūvētas tā, it kā tās būtu nopirktas veikalā. Tās būs ļoti grūti atskrūvēt,”

saimniece stāsta pēc pieredzes.

Dace norāda, ka burku aizvākošanā jādarbojas ļoti ātri: ar dakšiņu vai virtuves knaiblēm pa vienam no katla izķeksē verdošos vāciņus, liek uz burkas, kārtīgi aizskrūvē, tad burku apgriež ar vāciņu uz leju. Šādi turpina, līdz visas burkas ir aizvākotas.

Pēc tam Dace iesaka burkas sasegt ar segu vai pledu un atstāt līdz pilnīgai atdzišanai – uz 24 stundām.

Un zapte ir gatava! “No trīs kilogramiem zemeņu man sanāca vienpadsmit 400 ml burciņas ar zemeņu zapti. Super, vai ne?”

Lai izdodas un labi garšo!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu