Kad putas nosmeltas, zapti sablendē. Dace to paveic, ar kausu pārlejot katla saturu lielajā blenderī, bet šo procesu itin labi var paveikt arī ar rokas blenderi, sablendējot katlā esošo saturu viendabīgā masā.
“Ir cilvēki, kuriem garšo, ka zaptē ir odziņas, bet man nepatīk tādas pļorzīgas un mīkstas zemenes zaptē, tādēļ es to blendēju,”
daudziem neierasto zaptes gatavošanas knifiņu pamato Dace.
Zapti atkal uzvāra, pievienojot tai 2 ēd.k. citronu sulas, kas gādās gan par to, lai zapte nebūtu tik šķebinoši salda, gan arī, pateicoties sastāvā esošajiem pektīniem, to iebiezinās, uzlabojot tekstūru.
Dace atklāj arī pārbaudītu knifu, kā pārbaudīt, vai zapte ir gatava:
ar karotīti iesmeļ no katla zapti un lej uz šķīvja. Ja, ar pirkstu izvelkot cauri uz šķīvja izplūdušajai zaptei pa vidu, abas puses pēc tam atkal nesaplūst kopā, tā ir gatava.
Burku vāciņus Dace sagatavo pavisam vienkārši, tos pāris minūtes pavārot verdošā ūdenī - šādi tie gan tiek sterilizēti, gan top mīkstāki un ir vieglāk uzskrūvējami burkām, veidojot vakuumu.
“Jūsu burkas būs aizskrūvētas tā, it kā tās būtu nopirktas veikalā. Tās būs ļoti grūti atskrūvēt,”
saimniece stāsta pēc pieredzes.
Dace norāda, ka burku aizvākošanā jādarbojas ļoti ātri: ar dakšiņu vai virtuves knaiblēm pa vienam no katla izķeksē verdošos vāciņus, liek uz burkas, kārtīgi aizskrūvē, tad burku apgriež ar vāciņu uz leju. Šādi turpina, līdz visas burkas ir aizvākotas.
Pēc tam Dace iesaka burkas sasegt ar segu vai pledu un atstāt līdz pilnīgai atdzišanai – uz 24 stundām.
Un zapte ir gatava! “No trīs kilogramiem zemeņu man sanāca vienpadsmit 400 ml burciņas ar zemeņu zapti. Super, vai ne?”
Lai izdodas un labi garšo!