Visas zemeņu priekšrocības zudīs, ja tu iegādājies nenogatavojušās, pārgatavojušās ogas. Tātad, kā izvēlēties labākās ogas? Ideāli, ja kādu ogu izdodas nogaršot, bet ja nu tomēr ne?
Nebaidies pasmaržot ogas, kuras plāno iegādāties. Ja tās augušas atbilstošos apstākļos un nav apstrādātas ar ķīmiskām vielām, lai augtu lielākas, ātrāk nogatavotos un nebojātos, tās noteikti tevi apburs ar satriecošu smaržu.
Izmēram šeit nav lielas nozīmes, jo dažādām zemeņu šķirnēm atšķiras gan izmērs, gan nedaudz arī forma. Tiesa, pārāk lielas un izcili perfektas zemenes norāda uz ķīmijas lietošanu.
Svarīgi, lai ogas nav saspiestas vai ar kādiem robiem, jo tādas sabojāsies pat dažu stundu laikā.
Nepērc ogas, kas ir pārāk gaišas: nolasītās zemenes neturpina gatavoties. Ja oga ir pārāk tumša, tas arī ir iemesls, lai no tās atteiktos, jo, iespējams, tā tiek mākslīgi tonēta vai arī ir jau pārgatavojusies un ātri sabojāsies. Labākās un garšīgākās zemenes lielākoties ir tās, kuras ir spilgti sarkanā krāsā un nedaudz spīdīgas.
Nepērc ogas bez kauslapiņām: tās tūlīt sāks bojāties. Labākā izvēle nebūs arī tās ogas, kurām šīs lapiņas jau ir sakaltušas, tas liecina, ka ogas nav svaigi lasītas. Lapiņām jābūt dziļi zaļā krāsā.