/nginx/o/2022/06/22/14648036t1h459d.jpg)
Šonedēļ daudzās Latvijas virtuvēs notiek lielā cepšana, vārīšana un brūvēšana "uz divi gaņģi", nu gluži kā "Skroderdienās Silmačos"! Pieredzējusi saimniece Natalija Novikova piedāvā septiņas pārbaudītas receptes ar blaumanisku piegaršu.
Šonedēļ daudzās Latvijas virtuvēs notiek lielā cepšana, vārīšana un brūvēšana "uz divi gaņģi", nu gluži kā "Skroderdienās Silmačos"! Pieredzējusi saimniece Natalija Novikova piedāvā septiņas pārbaudītas receptes ar blaumanisku piegaršu.
"Skroderdienu” skatīšanās latviešiem jau sen nav tikai teātra apmeklējums, bet gatavošanās Jāņiem, ielīgojot gada īsāko nakti, tādēļ, gatavojoties svētkiem, atsauksim atmiņā garšīgākās ainas un iedvesmosimies svētku galda klājumam.
Dūdars: "Lāgā nu gan vēl negribas. Bet kādu jau nu arī var uzkost. Ā, Silmaču saimniece prot cept!"
Sastāvdaļas:
Visas sastāvdaļas samaisa.
Ielej krūzē 250 ml vāroša ūdens, izšķīdina tajā 1/2 tējkaroti sodas un lēnām pielej pie masas. Kārtīgi izmaisa .
Pannu iesmēŗē ar eļlu tikai pirms pirmās pankūkas cepšanas! Pannu kārtīgi uzkarsē un lej pus kausiņu mīklas. Vienmērīgi ļauj masai izplūst un cep no abām pusēm. Izdodas vienmēr plānas un viegli apgriežamas uz pannas.
"Lai līksmojam, lai svinam šai Jāņu vakarā!"
Šis siers sanāk mīksts pēc konsistences un izdodas vienmēr.
Sastāvdaļas:
Pienu ar sāli un ķimenēm uzvāra līdz 90 grādiem.
Krējumu sakuļ ar olām un ķimenēm. Ar mazu strūkliņu ielej karstā pienā.
Maisot vāra 3-4 min. Kad sūkalas atdalījušās, nolej marlē, notecina un nospiež sieru.
Auce Antonijai: "Paldies, paldies, man jau nu visa ir gana. Jūs jau mani par daudz uzpasējiet... Šorīt jau arī māsa bij raudzībās. Tur uz gaida vēl visa nasta tāpat ir. Paga... (Iet pie nastas, izņem divus plāceņus, dod tos Tonijai.) Še nu tev atkal kukulis no mazā puisīša!
Antonija: "Pietiks jau ar vienu vien!"
Auce: "Lai nu iet vien divi! Labs plācens ar ogām un labi izrūdzis."
Sastāvdaļas ātrajai mīklai bez raudzēšanas:
Visu sajauc un lej uz paplātes plānā kārtiņā, kur uzklāts cepampapīrs.
Ogas, ābolus vai rabarberus nomizo, sagriež, apkaisa ar cukuru uzber uz mīklas.
Pārliešanai:
Samaisa visu un pārlej pāri rabarberiem .
Drumstalām:
Samīca kopā nosauktos produktus un sadrupina pa virsu sagatavotajai plātsmaizei. Cep gatavu. Plāna mīkla, sulīgs pildījums, gardas drumstaliņas.
Kārlēns Antonijai: "Skāde. Es gribēju palūgt...nez vai nevarētu dabūt kā skāba... kā sālīta......Man tā nelabi....nez ,kas ir, kas nav ...".
Sastāvdaļas:
Siļki iztīra no asakām, noskalo,sagriež un liek traukā . Sagrieztus ripiņās sīpolus liek pie siļķēm, pieber piparus ,lauru lapu,eļļu. Aukstā ūdenī izšķīdina cukuru,pielej etiķi un uzlej siļķēm marinādi. Pa nakti tur istabas temperatūrā. Otrā dienā liek ledusskapī .
Rūdis: "Medus jau vēl tropā."
Kārlēns: "Ā!"
Rūdis: "Domā, ka nevaru atnest? Ja tu gādā par jaunu misu, tad es to medu gan atskapēšu. Iebraukdams noskatījos, ka pie jūsu bitēm ļoti viegli datikt."
Sastāvdaļas 40 litriem alus:
Maizi sagriež, apgrauzdē un aplej ar vārītu ūdeni, lai ievelkas. Uzvāra apiņus un atstāj ievilkties. Sauso kvasu arī aplej ar verdošu ūdeni, atstāj uz nakti ievilkties.
Nokāš kvasu, apiņus, maizes šķidrumu un salej kannā.
2 litros ūdens uzvāra miežu kafiju, nokāš, ielej kannā.
Izšķīdina cukuru, iesalu un raugu. Pielej ūdeni, lai kopā būtu 40 litri.Trauku noliek siltumā, lai uzrūgst, līdz virsū sakrājas biezas putas.
Tad liek vēsumā.
Maizes mīklu mīcot, ir jādomā par mīlestību, jo tad mīkla labāk briest. Blaumaņa stāstos lasāms, ka maize cepta nedēļas nogalē - savdabīgs rituāls un svinīga sajūta.
Sastāvdaļas:
Kieģelītim nogriež garozu. Maizi sagriež mazos gabaliņos un liek bļodā, pārlej ar kefīru. Atstāj mērcēties 12 stundas, līdz maize ir pilnībā izšķīdusi.
Raugu iedrupina bļodiņā, pievieno nedaudz cukura un pielej nedaudz silta ūdens. Samaisa putriņā un uzkaisa šķipsniņu miltu, lai raugs atdzīvojas. Pēc tam raugu pievieno pie izšķīdinātās maizes. Pieber cukuru, ķimenes un visu izmaisa.
Izsijā miltus un liek klāt pa daļām un mīca, kamēr atlec ko rokām. Pārsedz ar dvielīti un liek raudzēties. Vairs nepārmīca bet veido divus kukulīšus, nogludina virsu ar ūdeni. Pārkaisa ar ķimenēm.
Cep maizīti 1 stundu. Kad maizīte ir izcepta, to pārziež ar viegli saldenu cukurūdeni, pārklāj ar dvielīti un atdzesē.
Zāra Ābramam: "Te ir jūsu Thee. Pirmin bija par siltu. Vai jūs tagad nedzerset?"
Kļavu ziedu tēja
Garša medaina, tonizē un uzlabo garastāvokli. stiprina imunitāti. Palīdz pie nieru iekaisumiem, stomatītam, kakla iekaisumiem, vīriešiem palielina potenci.
Antonija: "Jāņa zāles lasīdami, Jāņa bērni izsalkuši un izslāpuši. Vajadzēs atspirdzināties. Es lūdzu uz klēti, uz lielo istabu un še pie mums, kur kuram patīk. Pičuk, tu gādā, ka klētī nekā netrūkst!"
Priecīgus svētkus !