Mielasts kā "Skroderdienās": 7 receptes ar blaumanisku piegaršu

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Natālijas Novikovas privātais arhīvs/ TVNET kolāža

Šonedēļ daudzās Latvijas virtuvēs notiek lielā cepšana, vārīšana un brūvēšana "uz divi gaņģi", nu gluži kā "Skroderdienās Silmačos"! Pieredzējusi saimniece Natalija Novikova piedāvā septiņas pārbaudītas receptes ar blaumanisku piegaršu.

"Skroderdienu” skatīšanās latviešiem jau sen nav tikai teātra apmeklējums, bet gatavošanās Jāņiem, ielīgojot gada īsāko nakti, tādēļ, gatavojoties svētkiem, atsauksim atmiņā garšīgākās ainas un iedvesmosimies svētku galda klājumam.

Silmaču pankūkas

Dūdars: "Lāgā nu gan vēl negribas. Bet kādu jau nu arī var uzkost. Ā, Silmaču saimniece prot cept!"

Foto: Natālijas Novikovas privātais arhīvs

Sastāvdaļas:

  • 2 olas;
  • 3 ĒK cukura;
  • Šķipsna sāls;
  • 300 ml piena;
  • 2 ĒK skāba krējuma
  • 50 ml eļļas
  • 250 gr miltu.

Visas sastāvdaļas samaisa.

Ielej krūzē 250 ml vāroša ūdens, izšķīdina tajā 1/2 tējkaroti sodas un lēnām pielej pie masas. Kārtīgi izmaisa .

Pannu iesmēŗē ar eļlu tikai pirms pirmās pankūkas cepšanas! Pannu kārtīgi uzkarsē un lej pus kausiņu mīklas. Vienmērīgi ļauj masai izplūst un cep no abām pusēm. Izdodas vienmēr plānas un viegli apgriežamas uz pannas.

Jāņu siers

"Lai līksmojam, lai svinam šai Jāņu vakarā!"

Šis siers sanāk mīksts pēc konsistences un izdodas vienmēr.

Foto: Natālijas Novikovas privātais arhīvs

Sastāvdaļas:

  • 2 litri trekna piena;
  • 2 ĒK sāls bez kaudzītes;
  • 400 ml trekna skābā krējuma;
  • 6 olas, vēlams lauku;
  • Ķimenes.

Pienu ar sāli un ķimenēm uzvāra līdz 90 grādiem.

Krējumu sakuļ ar olām un ķimenēm. Ar mazu strūkliņu ielej karstā pienā.

Maisot vāra 3-4 min. Kad sūkalas atdalījušās, nolej marlē, notecina un nospiež sieru.

Auces ogu plācenis

Auce Antonijai: "Paldies, paldies, man jau nu visa ir gana. Jūs jau mani par daudz uzpasējiet... Šorīt jau arī māsa bij raudzībās. Tur uz gaida vēl visa nasta tāpat ir. Paga... (Iet pie nastas, izņem divus plāceņus, dod tos Tonijai.) Še nu tev atkal kukulis no mazā puisīša!

Antonija: "Pietiks jau ar vienu vien!"

Auce: "Lai nu iet vien divi! Labs plācens ar ogām un labi izrūdzis."

Foto: Natālijas Novikovas privātais arhīvs

Sastāvdaļas ātrajai mīklai bez raudzēšanas:

  • 3 olas;
  • 3 glāzes kviešu miltu bez kaudzes;
  • 1 glāze skāba krējuma;
  • 1 glāze cukura;
  • 1 TK sodas;
  • 1 TK cietes;
  • 1 TK citronskābes.

Visu sajauc un lej uz paplātes plānā kārtiņā, kur uzklāts cepampapīrs.

Ogas, ābolus vai rabarberus nomizo, sagriež, apkaisa ar cukuru uzber uz mīklas. 

Pārliešanai:

  • 1 glāze skāba krējuma;
  • 0,5 glāze cukura;
  • 1 ola;
  • 1 TK vaniļas cukura;

Samaisa visu un pārlej pāri rabarberiem .

Drumstalām:

  • 100 g sviesta;
  • 100 g cukura;
  • 140 g miltu:

Samīca kopā nosauktos produktus un sadrupina pa virsu sagatavotajai plātsmaizei. Cep gatavu. Plāna mīkla, sulīgs pildījums, gardas drumstaliņas.

Mājās marinēta garšīgā siļķe

Kārlēns Antonijai: "Skāde. Es gribēju palūgt...nez vai nevarētu dabūt kā skāba... kā sālīta......Man tā nelabi....nez ,kas ir, kas nav ...".

Foto: Natālijas Novikovas privātais arhīvs

Sastāvdaļas:

  • 2 sālītas siļķes;
  • 3-4 sīpoli;
  • 600 ml ūdens;
  • 7 ēdamkarotes (bez kaudzes) cukura;
  • 10 melnie pipari;
  • 2 smaržīgie pipari;
  • 1 lauru lapa;
  • 1 ĒK eļļas;
  • 8 ĒK etiķa 9 %.

Siļki iztīra no asakām, noskalo,sagriež un liek traukā . Sagrieztus ripiņās sīpolus liek pie siļķēm, pieber piparus ,lauru lapu,eļļu. Aukstā ūdenī izšķīdina cukuru,pielej etiķi un uzlej siļķēm marinādi. Pa nakti tur istabas temperatūrā. Otrā dienā liek ledusskapī .

Mājas alus

Rūdis: "Medus jau vēl tropā."

Kārlēns: "Ā!"

Rūdis: "Domā, ka nevaru atnest? Ja tu gādā par jaunu misu, tad es to medu gan atskapēšu. Iebraukdams noskatījos, ka pie jūsu bitēm ļoti viegli datikt."

Foto: Natālijas Novikovas privātais arhīvs

Sastāvdaļas 40 litriem alus:

  • 1 paciņa presētā rauga;
  • 2 kukuļi rudzu maizes;
  • 1 paciņa miežu kafijas;
  • 3 saujas apiņu;
  • 2 paciņas sausā kvasa;
  • 3 kg cukura;
  • 1 burciņa iesala ekstrakta.

Maizi sagriež, apgrauzdē un aplej ar vārītu ūdeni, lai ievelkas. Uzvāra apiņus un atstāj ievilkties. Sauso kvasu arī aplej ar verdošu ūdeni, atstāj uz nakti ievilkties.

Nokāš kvasu, apiņus, maizes šķidrumu un salej kannā.

2 litros ūdens uzvāra miežu kafiju, nokāš, ielej kannā.

Izšķīdina cukuru, iesalu un raugu. Pielej ūdeni, lai kopā būtu 40 litri.Trauku noliek siltumā, lai uzrūgst, līdz virsū sakrājas biezas putas.

Tad liek vēsumā.

Mājas maize

Maizes mīklu mīcot, ir jādomā par mīlestību, jo tad mīkla labāk briest. Blaumaņa stāstos lasāms, ka maize cepta nedēļas nogalē - savdabīgs rituāls un svinīga sajūta.

Foto: Natālijas Novikovas privātais arhīvs

Sastāvdaļas:

  • 1 kukulītis formas maizes;
  • 1,250 ml kefīra;
  • 1 paciņa svaiga rauga;
  • ~ 1,5 kg kviešu miltu;
  • 1 glāze cukura;
  • 1,5 saujas ķimeņu;
  • Naža gals citronskābes.

Kieģelītim nogriež garozu. Maizi sagriež mazos gabaliņos un liek bļodā, pārlej ar kefīru. Atstāj mērcēties 12 stundas, līdz maize ir pilnībā izšķīdusi.

Raugu iedrupina bļodiņā, pievieno nedaudz cukura un pielej nedaudz silta ūdens. Samaisa putriņā un uzkaisa šķipsniņu miltu, lai raugs atdzīvojas. Pēc tam raugu pievieno pie izšķīdinātās maizes. Pieber cukuru, ķimenes un visu izmaisa.

Izsijā miltus un liek klāt pa daļām un mīca, kamēr atlec ko rokām. Pārsedz ar dvielīti un liek raudzēties. Vairs nepārmīca bet veido divus kukulīšus, nogludina virsu ar ūdeni. Pārkaisa ar ķimenēm.

Cep maizīti 1 stundu. Kad maizīte ir izcepta, to pārziež ar viegli saldenu cukurūdeni, pārklāj ar dvielīti un atdzesē.

Ābrama tēja

Zāra Ābramam: "Te ir jūsu Thee. Pirmin bija par siltu. Vai jūs tagad nedzerset?"

Foto: Natālijas Novikovas privātais arhīvs

Kļavu ziedu tēja

Garša medaina, tonizē un uzlabo garastāvokli. stiprina imunitāti. Palīdz pie nieru iekaisumiem, stomatītam, kakla iekaisumiem, vīriešiem palielina potenci.

Antonija: "Jāņa zāles lasīdami, Jāņa bērni izsalkuši un izslāpuši. Vajadzēs atspirdzināties. Es lūdzu uz klēti, uz lielo istabu un še pie mums, kur kuram patīk. Pičuk, tu gādā, ka klētī nekā netrūkst!"

Priecīgus svētkus !

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu