Vienam cieti vārīta, citam patīk, ka dzeltenums tik šķidrs, ka tajā var iemērkt maizīti, vēl kādam patīk zelta vidusceļš. Lai viss izdotos kā nākas, jāņem vērā vairāki faktori.
Cik ilgi jāvāra olas?
Lai arī cik precīzi būtu norādītas olu vārīšanas minūtes, galarezultāts tomēr var katru reizi atšķirties, jo to ietekmē daudzi faktori, piemēram: izvēlētā katliņa lielums, olu lielums, ūdens un olas sākotnējā temperatūra, atdzesēšanas metodes. Tomēr, ja iemanīsies, regulāri izvēlēsies viena izmēra olas, vārīsi vienā katliņā, "piešausi" roku un olas būs katru reizi ļoti līdzīgi izvārītas.
Kādā ūdenī jāliek olas?
Domas dalās, un nav te pareizās vai nepareizās versijas. Kāds visu mūžu liek aukstā ūdenī, bet cits verdošā. Tomēr abām šīm metodēm ir nianses, kas ir būtiskas:
Ja olu liec aukstā ūdenī, tā var būt vēsāka, bet jārēķinās ar to, ka gatavošanas laiks ir vidēji par minūti īsāks, lai sasniegtu vēlamo rezultātu, jo procesi sāk notikt brīdī, kad ūdens sāk silt, bet precīzs laiks jāuzņem vien tad, kad ūdens sācis vārīties;
Ja olu liek verdošā ūdenī, ļoti būtiski, lai tā būtu istabas temperatūrā. Pretējā gadījumā ir liels risks, ka čaumala saplīsīs.
Cik ilgi jāvāra olas?
Ja esi cienītājs tādai olai, kurai baltums labi savilcies, bet dzeltenumā var iemērkt grauzdiņu, tad optimālais vārīšanas laiks ir 4-5 minūtes.
Ne gluži šķidra, ne gluži cieta ola būs, ja vārīsi to intervālā no 7 līdz 9 minūtēm (attēlā redzamas aptuvenās gatavības pakāpes). Dzeltenums būs mīksts, viegli lipīgs, bet ne šķidrs.
10 līdz 13 minūtes ir tas laiks, cik ilgi ieteicams vārīt olu, lai tā būtu cieta.
Vārot ilgāk, der atcerēties, ka olu iespējams arī pārvārīt un tā vairs nebūs tik garda. To gan uzzināsi, tikai olu nolobot, - ja dzeltenums ieguvis arī pelēku toni, tad tas ir noticis - pārvārīta.
Kā viegli nolobīt olu?
Pirmkārt, ja ola būs ļoti svaiga, to ātri un ērti nolobīt, nesabojājot olas baltumu, būs teju neiespējami, lai vai kādas metodes izmantotu, tāpēc izcilām vārītajām olām par ļaunu nenāks, ja tās dažas dienas būs pagulējušas ledusskapī.
Lai apstādinātu olu gatavošanās procesu un pēc tam viegli varētu nolobīt čaumalu, tūlīt pēc vārīšanas tās jāievieto aukstā ūdenī. Ideāli - ledainā.
Lai izdodas!