Kapučīno ar krēmīgām mandeļu dzēriena putām, pankūkas uz auzu dzēriena bāzes un maiga biezputra ar kokosriekstu dzēriena piedevu – izklausās kārdinoši, vai ne? Un patiesi, ar dažādām tradicionālā govs piena alternatīvām gatavoti dzērieni un ēdieni var būt garšīgāki un daudzveidīgāki, tādēļ augu izcelsmes dzērienus, kas izgatavoti no riekstiem, graudiem vai pākšaugiem, arvien biežāk ēdienkartē ievieš ne tikai cilvēki ar laktozes nepanesību.
Sadarbībā ar “Alpro” ieteiksim TOP3 augu dzērienus, kuri daudziem, iespējams, garšos pat labāk nekā govs piens.
Kokosriekstu dzēriens - kafijai un Āzijas maltītēm
Tiem, kuri labi pārzina kokosrieksta “anatomiju”, varētu šķist, ka kokosriekstu dzēriens ir tas dzidrais šķidrums, kas atrodams kokosrieksta iekšpusē, pāršķeļot cieto apvalku. Bet patiesībā tas nav vis kokosriekstu dzēriens, bet gan kokosriekstu ūdens! Kokosriekstu dzēriens sastāv no sasmalcināta kokosriekstu mīkstuma un parastā dzeramā ūdens maisījuma, no kura atdalītas cietās šķiedras daļiņas. Kokosriekstu dzēriens ir kalcija avots, turklāt ieteicams tiem, kas rūpējas par slaido līniju, jo 100 grami produkta satur vien 33 kilokalorijas.
- Kā izmantot kokosriekstu dzērienu
Kokosriekstu dzēriens ir izcili piemērots ne vien kā dažādu tējas un kafijas dzērienu pagatavošanai, bet to var arī izmantot, gatavojot dažādus konditorejas izstrādājumus, putras, saldējumus un Āzijas iedvesmotus ēdienus, piemēram, karijus un daudzu iecienītās taizemiešu “tom yum” un “tom kha” zupas.
Mandeļu dzēriens - biezputrām un smūtijiem
Mandeļu dzēriena galvenā priekšrocība ir tā brīnišķīgā garša, kas piešķir raksturu jebkuriem uz tā bāzes gatavotiem dzērieniem – no late makjato līdz smūtijam. Mandelēm piemīt pretiekaisuma īpašības, tās satur D vitamīnu un kalciju, kas ir nozīmīgs kaulu veselībai un osteoporozes profilaksei. Mandeļu dzērienā ir arī vitamīni: B2, B12 un E. E vitamīns ir antioksidants, kas atbalsta imūnsistēmu un palēnina smadzeņu novecošanos, B12 mazina nogurumu, bet B2 vitamīns (riboflavīns) – ietilpst fermentu sistēmās, kas nodrošina audu elpošanu kā arī pozitīvi ietekmē nervu sistēmu un smadzenes.