TOP3 augu dzērieni, kas daudziem garšo labāk nekā govs piens (1)

Foto: Shutterstock
Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest

Kapučīno ar krēmīgām mandeļu dzēriena putām, pankūkas uz auzu dzēriena bāzes un maiga biezputra ar kokosriekstu dzēriena piedevu – izklausās kārdinoši, vai ne? Un patiesi, ar dažādām tradicionālā govs piena alternatīvām gatavoti dzērieni un ēdieni var būt garšīgāki un daudzveidīgāki, tādēļ augu izcelsmes dzērienus, kas izgatavoti no riekstiem, graudiem vai pākšaugiem, arvien biežāk ēdienkartē ievieš ne tikai cilvēki ar laktozes nepanesību.

Sadarbībā ar “Alpro” ieteiksim TOP3 augu dzērienus, kuri daudziem, iespējams, garšos pat labāk nekā govs piens.

Kokosriekstu dzēriens - kafijai un Āzijas maltītēm

Tiem, kuri labi pārzina kokosrieksta “anatomiju”, varētu šķist, ka kokosriekstu dzēriens ir tas dzidrais šķidrums, kas atrodams kokosrieksta iekšpusē, pāršķeļot cieto apvalku. Bet patiesībā tas nav vis kokosriekstu dzēriens, bet gan kokosriekstu ūdens! Kokosriekstu dzēriens sastāv no sasmalcināta kokosriekstu mīkstuma un parastā dzeramā ūdens maisījuma, no kura atdalītas cietās šķiedras daļiņas. Kokosriekstu dzēriens ir kalcija avots, turklāt ieteicams tiem, kas rūpējas par slaido līniju, jo 100 grami produkta satur vien 33 kilokalorijas.

  • Kā izmantot kokosriekstu dzērienu

Kokosriekstu dzēriens ir izcili piemērots ne vien kā dažādu tējas un kafijas dzērienu pagatavošanai, bet to var arī izmantot, gatavojot dažādus konditorejas izstrādājumus, putras, saldējumus un Āzijas iedvesmotus ēdienus, piemēram, karijus un daudzu iecienītās taizemiešu “tom yum” un “tom kha” zupas.

Mandeļu dzēriens - biezputrām un smūtijiem

Mandeļu dzēriena galvenā priekšrocība ir tā brīnišķīgā garša, kas piešķir raksturu jebkuriem uz tā bāzes gatavotiem dzērieniem – no late makjato līdz smūtijam. Mandelēm piemīt pretiekaisuma īpašības, tās satur D vitamīnu un kalciju, kas ir nozīmīgs kaulu veselībai un osteoporozes profilaksei. Mandeļu dzērienā ir arī vitamīni: B2, B12 un E. E vitamīns ir antioksidants, kas atbalsta imūnsistēmu un palēnina smadzeņu novecošanos, B12 mazina nogurumu, bet B2 vitamīns (riboflavīns) – ietilpst fermentu sistēmās, kas nodrošina audu elpošanu kā arī pozitīvi ietekmē nervu sistēmu un smadzenes.

Mandeļu dzērienā ir maz olbaltumvielu (salīdzinot, piemēram, ar sojas dzērienu), maz kaloriju un tauku.

  • Kā izmantot mandeļu dzērienu

Izmanto mandeļu dzērienu ikreiz, kad vēlies savai maltītei piešķirt izsmalcinātu marcipāna garšas noti. Īpaši labi mandeļu dzēriens aizvietos govs pienu dažādās kūkās, kēksos, biskvītos un citos konditorejas izstrādājumos. Tas uzlabos arī pilngraudu biezputras garšu, kurai vēl labākam rezultātam var pievienot iepriekš sausā pannā viegli apgrauzdētas un sasmalcinātas mandeles vai riekstus. Un, protams, mandeļu dzērienu var pievienot arī pavasara/vasaras sezonā aktuālajiem ogu/augļu smūtijiem vai sporta draugu iecienītajiem proteīna kokteiļiem.

Auzu dzēriens - pankūkām un brokastu pārslām

Auzu dzēriens ir lieliska augu izcelsmes alternatīva cilvēkiem ar alerģiju ne tikai pret govs pienu, bet arī pret riekstiem. Auzu dzērienā ir mazāk olbaltumvielu nekā sojas dzērienā, bet vairāk nekā kokosriekstu un rīsu dzērienā. Tam ir dabīgi zems tauku saturs un piesātināto tauku saturs. Dzērienam nav pievienots cukurs vai saldinātāji. Auzu dzēriens ir kalcija, vitamīna D un nogurumu mazinošā B12 vitamīna avots.

  • Kā izmantot auzu dzērienu

To var pievienot gan karstiem, gan aukstiem dzērieniem. Profesionāli baristas to iecienījuši bagātīgo putu dēļ, kas veido perfektu kombināciju ar karstu kafiju bez pārslošanās un noslāņošanās riska. Ar auzu dzērienu var pagatavot brokastu pārslas, ļoti garšīgas sanāk arī omletes, pankūkas un dažādi konditorejas izstrādājumi uz auzu dzēriena bāzes. Īpaši labi garšos sezonā aktuālās svaigas zemenes, kas pārkaisītas ar cukuru, kanēli un pārlietas ar aukstu auzu dzērienu.

Lai izdodas un labi garšo!

Raksts tapis sadarbībā ar Alpro.

 

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu