Gatavo kā itālis: 10 zelta vērti noteikumi, kurus ievērot

Receptes.lv
Gatavo kā itālis: 10 zelta vērti noteikumi, kurus ievērot
Facebook Draugiem Whatsapp Pinterest
Comments
Foto: stesilvers/Shutterstock.com

Itāļu virtuve ir ļoti iecienīta visā pasaulē, arī pie mums. Lai arī nereti gatavojam ēdienus, kuru izcelsme meklējama Itālijā, mēdzam pieļaut gana nepiedodamas kļūdas, kas liek ēdienam zaudēt tā maģiskumu. Ievēro noteikumus un izbaudi īsteno Itālijas garšu savā virtuvē.

1. noteikums - kvalitatīvi produkti

Itāļi ļoti augstu vērtē kvalitatīvus produktus un maksimāli cenšas gatavot tikai no tādiem. Viņi izvēlas vietējos dārzeņus un gaļu un uzskata, ka tikai tikai no svaigām sastāvdaļām ir iespējams pagatavot patiesi gardu maltīti.

2. noteikums - laba olīveļļa

Itālijā katrā reģionā ir sava olīveļļa. Tur tā tiek uzskatīta par kvalitatīvāko. Mums olīvas neaug un eļļa arī tiek ievesta, bet ir iespējas iegādāties patiesi labas, kas ienesīs kripatiņu Itālijas arī tavā virtuvē.

3. noteikums - konservēti tomāti nav sliktāki par svaigiem

Ja jāgatavo tomātu mērce, tas nebūt nenozīmē, ka tagad ir jāizskrien vairāki veikali un tirgus, lai atrastu labākos tomātus. Itāļi ļoti bieži izmanto konservētus. Tos sasmalcina, pievieno garšvielas, olīveļļu, uz vidējas uguns karsē 10 līdz 15 minūtes, un garda tomātu mērce gatava.

4. noteikums - parmezāns un sviests risoto ir obligāts

Pievieno šīs divas sastāvdaļas risoto un dari to gatavošanas beigās. Abu šo produktu kombinācija piešķirs lielisku krēmīgumu.

5. noteikums - nežēlo ūdeni, vārot makaronus

Itāļi ir ļoti pārliecināti, ka nepieciešams liels katls un daudz ūdens, lai izvārītu kvalitatīvu pastu. Tiek lēsts, ka uz katriem 100 gramiem jālej katlā 1 litrs ūdens.

6. noteikums - uzticies sev, nevis vārīšanas laikam uz iepakojuma

Lai arī ražotājam būtu jābūt tam, kurš zina vislabāk, cik ilgi jāvāra viņu makaroni, realitātē laiks, kas norādīts uz iepakojuma, mēdz ievērojami atšķirties no tā, kas reāli nepieciešams. Labāk makaronus nogaršot, lai izvairītos no to pārvārīšanas. Un vēl svarīga lieta, ko der atcerēties, - makaroni turpina gatavoties vēl brīdi arī pēc tam, kad ūdens ir noliets.

7. noteikums - makaronu ūdens ir izmantojams

Ir vērtīgi nedaudz ūdens, kurā vārīji makaronus, saglabāt. To var izmantot mērces gatavošanā, lai tai piešķirtu piesātinātāku garšu.

8. noteikums - liec makaronus mērcē, nevis otrādi

Tā notiek teju vienmēr - makaroni jau ir šķīvī un tad tiek uzlieta mērce. Vai arī to uzlej katlā. Bet garšīgāk ir otrādi - liec makaronus katliņā vai pannā, kurā gatavoji mērci. Bet, ja negribi jaukt visu kopā, tad uz šķīvja uzlej vispirms mērci, tad liec makaronus un virsū vēl nedaudz mērces.

9. noteikums - saki kaperiem "jā!"

Pie gaļas ēdieniem, salātos, uz picas - itāļiem ļoti garšo kaperi. Atceries, ka konservēti tie mēdz būt spēcīgas garšas, tāpēc nevajadzētu aizrauties ar sāli.

10. noteikums - nekādas eļļas pie makaroniem

Mīts - eļļa novērš makaronu salipšanu. Tā tas nav. Īslaicīgi situāciju tas uzlabo, bet, kad pasta būs atdzisusi, tā vienalga var salipt. Atceries - daudz ūdens un liels katls būs labāku panākumu atslēga. Bez tam, ja makaroniem pievieno eļļu, tā traucē tiem savienoties ar mērci.

Tēmas
Receptes.lv iesaka
Lasītākais šonedēļ
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu