Klīniskā farmaceite Ilze Priedniece atgādina - mežloks jeb laksis ir aizsargājams augs, kas ir ierakstīts Latvijas Sarkanajā grāmatā. Tas aug ēnainos, mitros mežos, veidojot dažāda lieluma audzes. Savvaļā augus ievākt ir aizliegts! Tādēļ uzturā var izmantot tikai dārzos no sēklām izaudzētos lakšus. Lakšus pievieno salātiem, zupām, izmanto zaļajos kokteiļos, pievieno biezpienam, sviestam un pesto. Tāpat tos var kaltēt vai sasaldēt. Laksis satur fitoncīdus, organiskās skābes, ēterisko eļļu, vitamīnus - C, B grupas, karotīnu un arī minerālvielas.
Arī lociņi, ķiploku dzinumi, maurloki un ziemas loki bagātīgi satur aliīnu, kas fermentu ietekmē sadalās fruktozē un ēteriskajās eļļās, stāsta uztura speciāliste L. Sondore. Nelielos daudzumos šie zaļumi satur kāliju, nātriju, dzelzi, magniju, sēru, pektīnvielas, C vitamīnu, B grupas vitamīnus un fitoncīdus. Turklāt lociņu smarža, ko rada tajos esošās ēteriskās eļļas, ir apetīti raisoša un spirgta, bet garša viegli pikanta.
Latvijas laukos, mežos un pļavās zinātāji var atrast bagātīgus zaļumus, kas ēdienam piešķirs neatkārtojamu garšas niansi. No pļavu un mežu zaļumiem uzturā drīkst lietot nātres, gārsas, virzas, pienenes, zaķkāpostus, pelašķu lapiņas, ceļmallapiņas, mazo mārsilu, rasaskrēsliņu, raudeni, mētras, gaiļbiksītes, jaunās kļavu un liepu lapiņas, parasto smaržzāli, balto panātri un daudzus citus pļavas augus, stāsta uztura speciāliste L. Sondore. Tā, piemēram, nātres satur dzelzi, C, K, B grupas vitamīnus, hlorofilu, antioksidantus, karotinoīdus, tādēļ noplaucētas jaunās lapiņas lieliski derēs salātiem. Līdzīgs sastāvs ir arī pārējiem pavasara zaļumiem.