Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kāpēc un kā apcept griķus pirms vārīšanas? (1)

Raksta foto
Foto: Kristi Blokhin/Shutterstock.com

Griķiem ir specifiska garša, tāpēc vienaldzīgo nav - kādam tie garšo ļoti, bet citi no smaržas vien mūk pa gabalu. Lai uzlabotu topošā ēdiena garšu, pieredzējušāki kulināri iesaka griķus pirms vārīšanas uz pannas apcept. Runā, ka, šādi iepriekš apstrādājot griķus, to ēd arī tie, kuriem savulaik ne visai garšojuši.

Kāpēc to darīt?

  • Griķu apcepšana pannā padarīs gatavo ēdienu garšīgāku un ar patīkamāku aromātu. Fakts ir tāds, ka, cepot griķus 5 minūtes, graudi sāk izdalīt eļļu, kas ēdienam piešķirs nepārspējamu garšu ar riekstu notīm.
  • Šo graudaugu apcepšana pirms gatavošanas ļaus iegūt drupanu putru bez kunkuļiem.
  • Graudaugu rūpīgāka termiskā apstrāde no tiem izvadīs patogēnus, kas varētu būt iekļuvuši griķos iepakošanas vai nepareizas uzglabāšanas laikā.

Kā korekti apcept griķu graudus pirms vārīšanas?

  1. Griķus vispirms ieteicams noskalot tekošā ūdenī, lai atbrīvotu no putekļiem un netīrumiem. Tad jāļauj tiem nožūt.
  2. Tad tos ber sakarsētā pannā vienā kārtā un periodiski apmaisa.
  3. Kad griķi kļuvuši nedaudz tumšāki un sāk smaržot, ir laiks ņemt nost no uguns.

Apgrauzdēšanai vajadzīgas aptuveni piecas minūtes. Pēc tam var ķerties pie vārīšanas.

Griķus apcept vari gan uz sausas pannas, gan ar nelielu daudzumu taukvielu. Apcepšana sviestā piešķirs visriekstaināko smaržu, tomēr ņem vērā, ka paaugstināsies arī ēdiena kaloriju apjoms.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu