Jaunpienācējs augu "piena" klāstā: kartupeļu piens (5)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Evgeniia Freeman/Shutterstock.com

Sojas, riekstu, rīsu un auzu "pieni" jeb augu dzērieni ir jau tik ļoti iekļāvušies mūsu ikdienas patērējamo produktu sarakstos, ka tie neraisa nekādu pārsteigumu. Bez laktozes, veģetāriešiem un vegāniem draudzīgi, bet pasaulē, pareizāk, tepat netālajā Zviedrijā ir tapis vēl kāds augu izcelsmes piens, kas gatavots, jā, no kartupeļiem!

Dažādi augu izcelsmes pieni tirgū ir jau ilgu laiku. Tie ir lieliska alternatīva cilvēkiem ar laktozes nepanesamību vai tiem, kas izlēmuši pievērsties veģetāram un vegānu dzīvesveidam. 

Ar augu dzērieniem viena lieta ir pavisam skaidra - to daudzveidība tikai pieaug. Jau kādu laiku veikalā varam iegādāties sojas, kādu riekstu un auzu pienus, tagad  izvēle top arvien lielāka un lielāka. Ir jaunpienācēji. Taisnības labad jāpiebilst, ka Latvijas veikalu plauktos jaunais kartupeļu piens nav atrodams.

Jā, viss pareizi - "piena" dzēriens, kas ražots no kartupeļiem! Izklausās pēc latvieša sapņa, jo latvietim taču kartupeļi garšo visos iespējamos veidos. Tiesa gan, garšu iztēloties grūti.

Kā ziņo "Forbes", pasaulē šobrīd ir tikai viens kartupeļu piena ražotājs - zviedru zīmols "DUG" un piedāvājumā ir veseli trīs kartupeļu piena veidi: oriģinālais, nesaldinātais un baristas versija, kas īpaši piemērota kafijas dzērienu gatavošanai.

Kartupeļu piens šobrīd ir nopērkams veikalos Zviedrijā un nu jau arī Lielbritānijas veikalu ķēdē "Waitrose". Cerības ar šo pienu saistās  ļoti lielas, jo Lielbritānijas lielveikalu ķēde "Waitrose" nesen publicēja 2022. gada pārtikas un dzērienu ziņojumu, prognozējot, ka kartupeļu piens būs lielākā alternatīvā piena tendence 2022. gadā.

DUG kartupeļu piens ir maisījums, kas sastāv galvenokārt no kartupeļiem (6%), ūdens un rapšu eļļas, kā arī vitamīniem, aromatizētājiem un piedevām, tostarp zirņu proteīna un cigoriņu šķiedrvielām.

Kā lielākie kartupeļu piena bonusi tiek uzsvērts draudzīgums videi, kā arī fakts, ka kartupeļu pienā ir maz cukura un tauku un tajā nav arī parasto alergēnu, laktozes, piena, sojas, lipekļa un riekstu.

Kas to lai zina, vai šis piens iegūs plānoto popularitāti Zviedrijā un Lielbritānijā un vai tas reiz nonāks arī līdz Latvijas veikalu plauktiem, bet skaidrs ir viens - zinātne, pārtikas ražošanas tehnoloģijas un cilvēku izdoma nebeidz pārsteigt!

Komentāri (5)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu