lai veselībai nenodarītu vairāk kaitējuma, nekā labuma, savvaļas augus ēšanai jāpērk pie zināmiem pārdevējiem vai, vēl labāk, tie jāievāc savā vai vecmāmiņas dārzā, kur uzturamies regulāri.
Diemžēl pat it kā ekoloģiskā vidē esoša meža pļaviņa, ko ieraugām ģimenes izbrauciena laikā tālos Latvijas laukos, var būt piesārņota ar mums nezināmām vielām. Protams, Latvija ir zaļa un ekoloģiski salīdzinoši tīra valsts, tomēr, izvēloties produktus ēšanai, labāk būt 100% pārliecinātam par to, ko ceļam savā galdā. Personīgā dārza stūrī droši var atstāt vietu, kur plaukt un zelt ēdamajām “nezālēm”, tomēr nezināmas izcelsmes savvaļas augus uzturā patērēt gan nevajag.
Pavasarī, izmantojot pirmos Latvijas ražas labumus, noteikti ir vērts papildināt ierastus ēdienus ar dažādām sezonai raksturīgām piedevām, kas bieži vien pat stipri neizmainīs ēdiena garšu, taču sniegs vērtīgu vitamīnu un minerālvielu piedevu, ko, savukārt, novērtēs mūsu ķermenis. Svaigus zaļumus noteikti var pievienot dažādām sviestmaizēm un omletēm,
daudzus lapu dārzeņus var pievienot augļu kokteiļiem un smūtijiem – tie nenomāks augļu garšu, taču būtiski palielinās šo ēdienu uzturvērtību.
Pavasarī nevajag baidīties eksperimentēt – radoša pieeja ēdienu gatavošanai priecēs ne vien Jūsu garšas kārpiņas, bet arī acis, un padarīs mūsu maltītes dzīvespriecīgākas un veselīgākas.
Recepte: pavasarīgais smūtijs “Zaļā vitamīnu bumba"
Smūtijs ir lielisks ēdiens, ko ātri pagatavot starp maltītēm, turklāt šis augļu un lapu maisījums ir ļoti bagāts ar vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām, turklāt papildināts ar nelielu daudzumu vērtīgo taukskābju.
Divām porcijām nepieciešams:
- 1 banāns;
- 200 g jebkuru saldētu ogu/augļu;
- 100 g svaigu spinātu;
- 400 ml kokosriekstu ūdens vai tīra ūdens;
- 2 ēdamkarotes medus:
- 2 ēdamkarotes čia sēklu (ko var aizstāt ar linsēklām vai auzu pārslām).
Visu sablendē kopā un pasniedz uzreiz!
Raksts tapis sadarbībā ar "Elvi" un "Cilpo.lv".