Pikniks pēc pārgājiena: kādus ēdienus ņemt līdzi un ko atstāt mājās

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Līdz ar pavasarīgi siltajām dienām klāt ir pikniku laiks, kad pēc uzmundrinošas pastaigas, kas veicina zvērīgu apetīti, ir iespējams maltīti ieturēt svaigā gaisā kādā jaukā dabas stūrītī. Ir īstais laiks sarūpēt visu nepieciešamo plezīram zaļumos, jo, kur ir jautrs draugu pulciņš, sprakšķošs ugunskurs un omulīga noskaņa, prasīt prasās arī pēc kaut kā uzkožama. Bet ko īsti likt piknika grozā – vai paķert līdzi tikai šo to ēdamu, vai šim pasākumam gatavoties nopietni?

Sāksim ar to, ka visas mantas visērtāk būs salikt ietilpīgā mugursomā, jo piknika grozs, lai arī glīts, nebūs parocīgākā lieta, ko staipīt līdzi kilometriem ilgi.

Gatavojoties piknikam, veikalu tīkls "Elvi" iesaka neaizmirst mājās:

  • Mitrās salvetes un papīra roku dvieļus;
  • Vienreizējas lietošanas traukus;
  • Iesmus vai saspiežamās grila restītes;
  • Sāli un garšvielas;
  • Dēlīti un traukus, kur likt dārzeņus vai jaukt salātus;
  • Grila piederumus: standziņas gaļas apgrozīšanai, ogles un šķīdumu ogļu aizdedzināšanai, garos sērkociņus;
  • Pretodu/pretērču līdzekli.

Vēlams sarūpēt arī vaskadrānu vai plēvi, ko izklāt uz zemes, tikai pēc tam klājot virsū galdautu vai pledu, lai tas neizmirktu.

Brīvā dabā gatavotam ēdienam nenoliedzami ir pavisam cits - daudz labāks – smeķis nekā virtuvē uz plīts tapušam, bet, lai labi iecerētais pikniks nepārvērstos izdzīvošanas šovam līdzīgā pasākumā ar sliktu pēcgaršu, būtu ieteicams līdzņemamās lietas pēc iespējas vairāk sagatavot mājās. Tiem produktiem, kurus pērk veikalā, īpašu uzmanību pievērst derīguma termiņam (lai ir pēc iespējas ilgāks) un uzglabāšanas temperatūrai (lai ir iespējami zemāka).

No desiņām līdz  grilētam desertam

Piknikā ar pārgājiena elementiem nevajadzētu ņemt līdzi svaigu gaļu, jo tā ātri var sabojāties. Ļoti ērta izvēle grilēšanai pie dabas ir desiņas – tās var cept gan uz mini grila, gan uz iesmiem ugunskurā - kā nu kuram labāk garšo.

Foto: Shutterstock

Lai maltīte būtu pavasarīgi svaiga, protams, līdzi vajadzētu paņemt arī dārzeņus – vislabāk redīsus, papriku, burkānus vai gurķus, kas somā nesaspiedīsies.

Jo var gadīties, ka, piemēram, līdzpaņemtie tomāti, ja vien nebūs salikti aizvākojamā plastmasas kastītē, pārgājiena laikā pārvērtīsies kečupā. Uz iesmiem cepta gaļa, protams, nav vienīgā opcija maltītei pie dabas krūts. Lieliski garšo arī ar sieru pildītas šampinjonu cepurītes, grilēti baklažāni, kas pasniegti ar jogurta-ķiploku mērci, vai bērnības našķi – ugunskurā ierušināti kartupeļi, ko smalkākā variantā var sagatavot iepriekš, ietinot katru tupeni folijā līdz ar gabaliņu sviesta, šķipsnu sāls un zariņu timiāna vai rozmarīna.

Foto: Shutterstock

Ja gribas arī panašķoties, tad

īsta klasika ir uz grila apcepti māršmalovi, ko vēl kārdinošākam rezultātam pēc apcepšanas var iespiest starp divām “Selgas” tipa cepumu pusītēm.

Bet gardēžiem varam ieteikt pavisam vienkāršu garšīga deserta recepti - banānu virspusē iegriež miziņu, iegriezuma vietu piepilda ar šokolādes gabaliņiem vai maršmaloviem un tad cep uz grila.

Foto: Shutterstock

Pildītos banānus var jau mājās ietīt folijā, tad piknikā atliks tikai  vīstoklīšus ierušināt karstās oglēs, un jau pēc minūtēm 10-15 deserts būs gatavs.

Jāizvairās no dažādu krēmu kūkām, to vietā labāk izvēlēties smalkmaizītes vai kēksus.

No augļiem labākā izvēle ir citrusaugļi, banāni, āboli, bumbieri, kā arī nektarīni vai plūmes - ja vien tie nav pārāk gatavi un mīksti.

Pikniks bez grila nav neiespējamā misija

Ja grilēšanas opcija nav pieejama, baudīšanai brīvā dabā labāk izvēlēties ēdienus, ko ērti ēst ar rokām un kas ātri nebojājas – speķa pīrādziņus, kraukšķīgu bageti ar ķiploku sviestu vai fokaču, ko baudīt ar olīvām, pipargurķīšiem, sieru, vītinātu šķiņķi vai kūpinātu vistiņu.

Foto: Shutterstock

Nemainīgi laba izvēle ir arī lavaši, tortiljas, vrapi un pavasara rullīši ("spring rolls") ar dažādiem pildījumiem.

Neaizmirsti arī vecās labās sviestmaizes - iepriekš saceptas kotletītes vai karbonādes, uzliktas uz saldskābmaizes rikas ar gurķa vai redīsa ripiņu pa virsu, pie dabas krūts garšos debešķīgi.

Veselīgākā sviestmaižu versijā baltmaizi aizstāj ar graudu maizi vai rupjmaizi, pildījumam izmanto kūpinātu lasi, konservētu tunci, kam noliets šķidrums, vārītas olas vai liesu vārītu gaļu, bet sviesta vietā izmanto krēmsieru, rikotu, pesto vai kādu pašgatavotu mērci. Piknika maizītes var iepriekš sacept sviestmaižu tosterī – tās būs gardas arī atdzisušas, turklāt pildījums būs labi noslēpts un netecēs ārā.

Dzērienus piknikā katrs var izvēlēties pēc savas gaumes un garšas, bet noteikti būtu jāparūpējas par to, lai līdzi būtu paņemts pietiekami daudz dzeramā ūdens un citu atspirdzinājumu. Tas var būt gan negāzēts, gan gāzēts ūdens, gan sulas vai termosā ielieta tēja, vai kafija – galvenais, lai pie rokas vienmēr būtu kaut kas, ar ko veldzēt slāpes.

Foto: Shutterstock

Pošoties mājup pēc atpūtas dabā, nekļūsti par “cūkmenu” – jau savlaicīgi parūpējies, lai varētu sakopt piknika vietu un neaizmirsti ielikt somā miskastes maisus!

Komentāros aicinām visus pārgājienu mīļotājus dalīties ar saviem iecienītākajiem piknika ēdieniem un produktiem.

Veseli ēduši!

Raksts tapis sadarbībā ar "Elvi" un "Cilpo.lv".

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu