Kā izvēlēties majonēzi? Salīdzinām veikalos nopērkamo produktu sastāvu

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock/TVNET kolāža

Tuvojas Lieldienas, kad uz svētku galda goda vieta tiks ierādīta olām. Un, kur olas, tur arī majonēze!  Izvēle ir tik plaša, ka vai raibs metas gar acīm, tādēļ salīdzināsim veikalos nopērkamo majonēžu sastāvu un skaidrosim, kas jāņem vērā, izvēloties šo produktu. Kuras mērces pēc sastāva un kaloriju daudzuma ir figūrai visdraudzīgākās? Kuru majonēzi droši likt grozā, bet kuru labāk atstāt veikala plauktā?

Kā izvēlēties majonēzi

Uztura speciāliste Lizete Puga skaidro, ka, veikalā izvēloties majonēzi, būtiski ir apskatīt sastāvu, lai tas būtu pēc iespējas vienkāršāks un jums saprotamāks. “Nereti es iesaku apdomāt kā jūs paši gatavotu majonēzi? Tātad olas dzeltenums, sāls, pipari, sinepes un eļļa? Tad nu arī šīs sastāvdaļas būtu nepieciešams meklēt veikalu plauktos atrodamajās majonēzēs.”

Veikalu plauktos ir pieejamas arī “vieglās” majonēzes, kuras patiešām kaloriju ziņā ir trīs reizes “vieglākas” nekā ierastās majonēzes.

“Varam arī priekšroku dot šāda veida majonēzei. Taču būtiski tomēr ir saprast, ka svarīgākais ir viss kopums, ko mēs liekam uz tā svētku galda. Ne tikai viens konkrēts produkts. Vajadzētu parūpēties, lai uz galda būtu arī svaigi dārzeņi, augļi un gana daudz svaigu garšaugu, kas veicinās gremošanu un uzlabos pašsajūtu pēc lielām svinībām,” iesaka uztura speciāliste.

Ja majonēzi negatavo pats, bet izvēlas no veikalā pieejamā klāsta, fitnesa trenere pievienojas uztura speciālistes viedoklim un arī iesaka izpētīt produkta sastāvu. “Nemeklē mazāk tauku procentu un mazāk kaloriju, meklē, kur ir mazāk papildvielu. Cieti majonēzei pievieno iebiezināšanai, stabilizēšanai, cukuru, sāli pievieno garšai. Attiecīgi, jo vairāk bez trīs pamata sastāvdaļām būs sarakstā, jo lielāka iespējamība, ka tev to nevajag.”

Salīdzinām 10 majonēžu sastāvu

Kā norāda speciālisti, tradicionāli majonēzi gatavo no olas dzeltenuma, eļļas, sinepēm, citrona sulas vai baltvīna etiķa, sāls un cukura. Lai salīdzināmie produkti būtu pēc iespējas līdzvērtīgāki, izvēlējāmies 10 klasiskas majonēzes – bez sēnēm, ķiplokiem, gurķiem un citām piedevām.

Foto: Ražotāju sniegtā informācija/ TVNET attēls

Pircējam jāzina, ka

majonēzei, gluži tāpat kā citiem produktiem, marķējumā sastāvdaļu sarakstā jānorāda visas izmantotās sastāvdaļas dilstošā masas secībā. Tātad – tas, kā ir visvairāk, sarakstā būs pirmais.

Labāk izvēlēties produktu, kura sastāvs ir pēc iespējas dabīgāks – mazāk krāsvielu, biezinātāju, aromatizētāju, konservantu un citu piedevu.

Atšķiras ne vien majonēžu sastāvs, bet arī cena. Divas lētākās majonēzes ir Ukrainā ražotā LIUBIM “Provnsal”, kas maksā 1,78 eiro /kg, un pašmāju ražotāja Francis “Provansas maigā” – 2,24 eiro/kg. Dārgākās ir Hellmanns “Light” (6,27 eiro/kg), Hellmanns “Original” – 4,81 eiro/kg un Heinz “Klasiskā” – 4,47 eiro/kg.

Foto: Ražotāju sniegtā informācija/ TVNET attēls

Majonēzes krāsa, garša un struktūra ir parametri, kas vērtējami pēc katra ēdāja gaumes, toties uz iepakojuma norādītā produkta uzturvērtība ir neapstrīdama, un tā liecina, ka kaloriju skaitītājiem draudzīgākās izvēles ir Hellmanns “Light” majonēze – 100 gramos produkta “slēpjas” vien 284 kilokalorijas, Francis “Provansas maigā” (380 kcal/100 g) un KOK “Provansas” (387 kcal/100 g). Kalorijām bagātākās ir Heinz “Klasiskā” (736 kcal/100 g) un Hellmanns “Original” (670 kcal/100 g). Pārējo paraugu kaloritāte variē 619-621 kcal robežās.

Pētot majonēzes etiķetes, būtu jāpievērš uzmanība ne vien kalorijām, bet arī sāls daudzumam – labāk izvēlēties tādu, kurā uz 100 gramiem ir mazāk par 1,2 gramiem sāls.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu