Pieci iemesli, kāpēc krīzes laikos cilvēki izpērk griķus (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: NataliSel/Shutterstock.com

Noteikti esi ievērojis, ka dažādu krīžu laikā, no veikalu plauktiem tiek izpirkti griķi. Bet kāpēc tā notiek?

Ekonomiskums

Krīžu un citu likstu laikā visi seko līdzi griķu cenām trakāk nekā naftas pašizmaksai. Nav pārsteidzoši, ka tagad, kad nākotne ir neskaidra, šie graudaugi ir viens no pirmajiem produktiem svarīgāko preču sarakstā, raksta "Postimees". Parēķināsim, cik daudz griķu nepieciešams cilvēkam ilgākam laika posmam. Standartā vienam griķu putras šķīvim nepieciešami 80 grami graudauga, un, katru dienu apēdot vismaz vienu porciju, divu nedēļu laikā sanāk 1120 grami jeb vairāk nekā kilograms - vienai personai.

Glabāšanas laiks

Griķu standarta glabāšanas laiks noslēgtā iepakojumā ir 2 gadi. Bet ir arī nelielas korekcijas atkarībā no gaisa mitruma un labības veida. Griķus labāk uzglabāt tumšā, sausā telpā ar mitrumu, kas nepārsniedz 70%, un gaisa temperatūru 25°C. Ja neesi pārliecināts par rūpnīcas iepakojuma hermētiskumu, pārber graudaugus cieši noslēgtās burkās, kas paredzētas beramu produktu glabāšanai.

Pagatavotus griķus ledusskapī uzglabā ne ilgāk kā trīs dienas. Ja neesi pārliecināts, ka būs laiks tos notiesāt, droši var sasaldēt.

Daudzveidība

Ko tik nevar pagatavot no griķiem, ja neskaita to vārīšanu putrās un pasniegšanu piedevās: no moderna siera griķotto līdz saldajiem konditorejas izstrādājumiem. No jau vārītiem griķiem var cept sātīgas kotletes, pievienot arī zupās un sautējumos.

Vienkāršākais veids, kā pagatavot griķus: uzvāra 2 glāzes sālsūdens, ieber tajā glāzi griķu un vāra 15-20 minūtes uz lēnas uguns zem vāka. Gatavošanas procesā vāku nevirina un griķus nemaisa.

Vērtīgie ieguvumi

Šī graudi patiešām ir ļoti vērtīgi. Pirmkārt, tāpēc, ka ar tiem nav veikti nekādi ģenētiskās modifikācijas eksperimenti (kā, piemēram, ar kviešiem), un graudi, ko mēs ēdam šodien, praktiski neatšķiras no tiem, kas bija pirms pāris tūkstošiem gadu. Tikai šobrīd pārdošanā, galvenokārt ir graudaugi, kas jau ir minimāli termiski apstrādāti ar tvaiku, kā rezultātā pagatavojami ātrā un ir ilgāk uzglabājami.

Porcija griķu putras uz nosedz pusi mums ikdienā nepieciešamo šķiedrvielu, satur B vitamīnus, mikro un makro elementus: kāliju, magniju, fosforu, mangānu, varu, selēnu un cinku. Lai iegūtu lielāku labumu, pievieno sviestu vārītai vai tvaicētai griķu putrai - tā saņemsi pilnu neaizstājamo aminoskābju komplektu.

Tātad kas ir labākais griķos?  Tiem ir salīdzinoši draudzīga cena, daudzveidīgi pagatavojami, gardi, ilgi uzglabājami un veselīgi.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu