Kā pagatavot kartupeļu biezeni tādu, kā gatavoja omīte?

Receptes.lv
Foto: Julia Mikhaylova/Shutterstock.com

Lai arī kartupeļu biezputras pagatavošana pieprasa vienkāršus produktus un ir šķietami viegla, daudzi gatavotāji pieļauj nepiedodamas kļūdas, kas sabojā galarezultātu. Biezputra, jā, ir ēdama, bet tā negaršo ne tuvu tik labi, kā gatavoja omīte vai mamma.

Katram ar kartupeļu biezeni ir savas asociācijas. Daži cilvēki atceras, kā šo ēdienu gatavoja viņu vecmāmiņa vai mamma, citiem tas saistās tikai ar bērnudārza atmiņām vai maltītēm ēdnīcās. Dažās ģimenēs kartupeļu biezeni uzskatīja par svētku ēdienu, dažās - par ikdienu. Tā vai citādi, bet lielais vairums padomju laikos dzimušo ļaužu ir par šo kartupeļu ēdienu absolūtā sajūsmā.

Neskatoties uz šķietamo vienkāršību, kartupeļu biezeņa pagatavošana prasa uzmanību un zināšanas par dažiem trikiem gatavošanas procesā, jo šo vienkāršo ēdienu ir diezgan viegli sabojāt.

Pirmais solis ir kartupeļu izvēle. Ir vērts dot priekšroku irdenu, miltainu kartupeļu šķirnēm. Ja kartupeļus pērc tirgū, pajautā pārdevējam, kuri ir vislabākie kartupeļu biezenim, - viņš zinās.

Kartupeļi vispirms jānomizo un jāsagriež uz pusēm vai ceturtdaļās – atkarībā no bumbuļu lieluma. Galvenais, lai gabali ir vienādi. Izplatīta kļūda ir kartupeļu nepieskatīšana gatavošanas laikā, uzskatot, ka kartupeļu biezenim nekaiš, ja tie ir pārvārīti. Tā ir tikai daļēja patiesība: jā, protams, tos tāpat varēs samīcīt biezenī, bet, ja kartupeļus pārvārīsi, tad gatavajā biezenī nokļūs lieks mitrums, kas galarezultātu padarīs šķidrāku un pēc garšas ūdeņaināku un pliekanāku.

Gaisīga kartupeļu biezeņa būtiskākās sastāvdaļas ir sviests un piens. Vēl pievieno arī skābo krējumu, bet tas nav tik izplatīti.

Precīzu daudzumu katrs pats nosaka empīriski – kādam kartupeļu biezenis garšo šķidrāks, kādam biezāks. Optimālais daudzums ir 150 ml piena 6-8 vidējiem kartupeļiem. Piens iepriekš jāuzsilda - ja ieliesi aukstu, kartupeļu biezenis kulsies sliktāk un kartupeļi var iegūt nepatīkamu zilganpelēku krāsu. Bet sviestu var lietot uzreiz no ledusskapja – saskaroties ar karsto masu, tas uzreiz izkusīs, tomēr ideāli, ja arī tas būs istabas temperatūrā.

Ir receptes, kas iesaka piena vietā lietot to pašu ūdeni, kurā vārīti kartupeļi, – vai nu taupības, vai kaloriju samazināšanas nolūkos. Tas ir pieņemami, taču jārēķinās, ka šāda biezeņa garša būs daudz pliekanāka.

Vispirms ar stampiņu jāsaspaida kartupeļi ar sviestu un pēc tam jāsaputo ar mikseri vidējā ātrumā, pakāpeniski pievienojot siltu pienu, vismaz 5-7 minūtes. Liet visu pienu uzreiz ir slikta doma: nepareizi aprēķinot daudzumu un ielejot par daudz, sanāk kartupeļu zupa.

Mikseris nav obligāts instruments - čaklākās saimnieces kuļ biezeni ar roku, izmantojot to pašu stampu ar kuru kartupeļi mīcīti, vai koka karoti.

Kategoriski aizliegts biezeni blendēt!

Fakts ir tāds, ka tad, kad asmeņi saskaras ar cieti, ko satur kartupeļi, izdalās lipeklis - un rezultātā biezenis pārvēršas par lipīgu klīsteri.

Dažas padomju laika mājsaimnieces kartupeļu biezenim pievienoja arī jēlu olu - tad biezenis ir daudz gaisīgāks, turklāt tiek uzskatīts, ka ola palīdz kartupeļiem saglabāt skaistu, gaišu krāsu. Bet ar jēlām olām allaž jābūt uzmanīgam. Biezenis labs izdodas arī bez tām.

Vārīšanas laikā kartupeļiem ir jāpievieno sāls, un pēc biezeņa saputošanas tas jānogaršo un, ja nepieciešams, jāpapildina. No pārējām garšvielām vislabāk ir izmantot baltos piparus – tie neizjauks biezeņa krāsu. Var likt arī kaltētu baziliku, sakapātus saulē kaltētus tomātus un kaltētus ķiplokus. Citas iecienītas piedevas ir rīvēts siers, cepti sīpoli, zaļumi, mārrutki vai sinepes, sacepta cūkādiņa, kausētais siers u.c. Šādām piedevām, protams, ir maz kopīga ar kartupeļu biezeni "no padomju bērnības", taču atbilstoši katra gaumei tās lieliski to papildinās.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu