Extra virgin un pomace olive oil: ar ko tās atšķiras un kuru labāk izvēlēties? (5)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: katrin.plvd/Shutterstock.com

Iztēlojies Vidusjūras valstis, kas tev nāk pirmais prātā? Saule, kalni, ūdens, vīns un, jā, olīveļļa! Olīveļļu upes. Kvalitatīva šī eļļa ir ne vien garda, bet arī veselīga un spēj "atdzīvināt" ēdienu. Bet nezinātājs veikalā mulst, jo veikalu plauktos izvēle liela un un termini extra virgin un pomace neko neizsaka. Ieviešam skaidrību!

Aromātiska, pasakainā krāsā un atkarībā no olīvu veida - ar īpašu garšu. Olīveļļas var būt gan maigākas, gan rūgtākas - sava īstā garša jāatrod katram pašam, bet, stāvot veikalā pie plaukta, kam pievērst uzmanību, lai tiešām zinātu, ka izvēlētā eļļa būs ne vien lietojama, bet ari kvalitatīva un ar pievienoto vērtību, kas sniedz arī organismam labumu?

Extra virgin un pomace - šiem diviem uzrakstiem ir jāpievērš vislielākā uzmanība un, ja vēlies iegādāties kvalitatīvu eļļu, jāzina ar ko tās atšķiras, lai izvēlētos īsto.

Tātad, ir divu veidu olīveļļas, un atšķirība starp tām ir ļoti būtiska. Extra Virgin eļļa ir izgatavota no dabīgām olīvām un ir augstākās kvalitātes. Tās gatavošanā neizmanto nekādas ķīmiskas vielas vai karsēšanu. Olīvas vienkārši novāc, nomazgā un izspiež.

Vēl viens ļoti svarīgs punkts ir extra virgin jeb augstākā labuma neapstrādātas olīveļļas skābums. Eiropas Savienības regulējums paredz, ka šis līmenis nedrīkst pārsniegt 0,8%. Tomēr vislabāk, ja tas ir robežās līdz 0,5%.

Atceries - sava īstā olīveļļa ir jāatrod pašam, jo, kas garšos vienam, nav teikts, ka garšos tev. Cits ir spēcīgas garšas cienītājs, citam savukārt traucē, ja olīveļļas garša pārāk jūtama, tāpēc ir jānobauda un jāatrod tā labākā.

Pomace Olive Oil (pazīstama arī kā vienkārši olīveļļa) tiek ražota no Extra Virgin Oil pārpalikumiem jeb olīvu izspaidām, un ražošanas procesā jau tiek lietotas tādas metodes kā filtrācija, termiska apstrāde, kā arī šādu eļļu pudelēs pildīti dažādu eļļu sajaukumi

Šādā eļļā ir daudz mazāk barības vielu un nav tās ekskluzīvās garšas. Lai eļļai kaut kā piešķirtu atbilstošu garšu un smaržu, otrreiz spiestajai eļļai pievieno līdz 15% Extra Virgin spieduma eļļas.

Oficiālais iedalījums ir vēl smalkāks, bet šīs ir galvenās vadlīnijas, kuras der zināt katram, kurš grib iegādāties olīveļļu. Vai ir vērts pirkt pomace spieduma eļļu? Var, protams, bet cena tām nav zemākā un ieguvums ne tuvu nav tik liels, tāpēc varbūt labāk iegādāties kvalitatīvo extra virgin olīveļļu un izmantot to, piemēram, salātu pārslacīšanai, bet ierastajām darbībām pie plīts izmantot veco labo saulespuķu vai rapšu eļļu? 

Komentāri (5)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu