Ar ko sākt dienu: brokastīm vai zobu tīrīšanu? (3)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: ms Smith/Shutterstock.com

Kā iesākt dienu? Vispirms uz vannas istabu pēc zobu birstes vai uz virtuvi pēc kafijas un brokastīm? 

Daudzi droši vien neaizdomājas par tādiem niekiem kā rīta rutīnas kārtība. Daži cilvēki vispirms iztīra zobus, savukārt citi izvēlas sākt ar gardām brokastīm. Bet, iespējams, jokiem par rītiem, kas nesākas ar kafiju, ir lielāka jēga, nekā mēs domājam.

Daži speciālisti uzskata, ka zobi jātīra uzreiz pēc pamošanās un tikai tad jāēd. Citi mēdz uzskatīt, ka labāk ir vispirms pabrokastot un pēc ēšanas iztīrīt zobus. Loģika ir gan pirmajā, gan otrajā. Taču pētījumu, kas nepārprotami pierādītu kāda no variantiem pareizību, nav.

Kāpēc ir ieteicams tīrīt zobus pirms brokastīm?

Nakts laikā mutes dobumā aktīvi vairojas baktērijas un veidojas biezs bioplēves jeb aplikuma slānis. Kad tu tīri zobus pirms brokastīm, tas tiek noņemts. Ja to nedari, visas šīs baktērijas kopā ar pārtiku nonāk kuņģa-zarnu traktā. Tomēr nav pētījumu, kas apstiprinātu šo baktēriju kaitējumu kuņģa-zarnu traktā.

Ikviens ir pamanījis, ka pēc pamošanās smarža no mutes nav gluži patīkama, ir sajūta, it kā mutes dobumā būtu daudz mīkstu nosēdumu. Tāpēc daudzi cilvēki vēlas pirms brokastīm atsvaidzināties, lai baudītu ēdienu bez nepatīkamām smaržām un garšām.

Kāpēc ieteicams tīrīt zobus pēc brokastīm?

Daudzi iebilst, ka pēc zobu pastas lietošanas viņi ilgstoši izjūt tās garšu, kas neļauj pilnībā izbaudīt ēdienu. Daļēji tā ir taisnība, jo zobu pasta rada zobiem aizsargapvalku. Tomēr nevar teikt, ka garša ir tik spēcīga, ka tā nomāc citas garšas, izteiktāk to justu, baudot pirmos kumosus,

Tīrot zobus pēc ēšanas, tu noņem pārtikas atliekas un pigmentus, ko satur tēja vai kafija. Un sāc savas dienas gaitas ar svaigu muti – šī tīrības sajūta saglabāsies ilgāk, ja tūlīt pēc tam nekas netiek ēsts.

Kā tad labāk?

Zobu tīrīšanas laiks ir atkarīgs no vairākiem faktoriem: zobu aplikuma daudzuma mutē, pēdējās ēdienreizes un zobu jutīguma pret kariesu.

Kopumā lielas atšķirības, kas ietekmētu veselību, nav. Secība ir atkarīga no individuālajām vēlmēm.

Galvenais ir tīrīt zobus vismaz divas reizes dienā – no rīta un vakarā. Laba mutes dobuma higiēna ir ilgtermiņa veselības atslēga.

Taču pēc zobārsta ieteikuma ideālais variants būtu šāds: pēc piecelšanās notīrīt mēli (ar sudraba karotīti vai speciālo mēles tīrītāju) un izskalot muti, bet kādu pusstundu pēc brokastīm – iztīrīt zobus.

Komentāri (3)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu