:format(webp)/nginx/o/2022/01/20/14319284t1hf12a.jpg)
Kurš gan nav ievērojis, ka varam iegādāties kā brūnas, tā baltas vistu olas. Baltās ir uz īpašu izķeršanu Lieldienu laikā, jo zināms, ka to čaumala iekrāsosies košāka un pieķersies tās krāsas, kuras uz brūnām olām nebūs tik pamanāmas. Bet vai citādi čaumalas krāsai ir kāda nozīme?
Baltās vērtīgākas?
Ir atzīts, ka olas čaumalas krāsa nav faktors, kas norāda uz olas vērtīgumu. Ja runa ir par olas garšu un vērtīgajām vielām tajās – olu čaumala nekādi to visu neietekmē. Tātad - izvēlamies tās, kuras pašam vienkārši labāk patīk!
Kas nosaka olu čaumalas krāsu?
Viss ir gaužām vienkārši - vistu šķirne.
Vistām ar gaišām spalvām un gaišām ausu ļipiņām ir baltas olas, bet brūnajām vistām ar sarkanām austiņām – brūnas.
Ir arī īpašas šķirnes vistas, kuras šajā iedalījumā neietilpst un dēj olas, kas ir zilganā tonī.
Tiesa gan – veikalu plauktos tādas neatradīsi.
Receptes iedvesmai: