Kādā Rīgas mikrorajona dzīvoklī katliņa aizdegās eļļa, vēstīts raidījumā "Degpunkts". Lai it kā situāciju glābtu, degošajam traukam tika uzliets ūdens. Vēlamais rezultāts bija gluži pretējs - liesmas kļuva lielākas un rezultātā personai bija nepieciešama mediķu palīdzība. Ko darīt šādās situācijās?
Aizdegās eļļa? Nelej ūdeni! (5)
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Agrita Vītola skaidro, ko darīt un nedarīt, ja radusies šāda situācija:
nedrīkst liet ūdeni, "jo reakcija, kad eļļa savienojas ar ūdeni ir tāda, ka viss šķīst pa gaisu,
un līdz ar to arī ugunsgrēka platība [red. - šajā konkrētajā dzīvoklī] bija divi kvadrātmetri."
Pārstāve stāsta, ka pirmais, ko vajadzētu izmantot, ir trauka vāks, kas var būt arī lielāks par pašu katliņu vai pannu. Noslēdz gāzi vai elektrību, lai pārtrauktu karšanu. Vākam esot virsū, izdeg skābeklis un liesmas pazūd.
Vēl viens variants ir ātri sameklēt dzeramo sodu, ar kuru tad arī bagātīgā kārtā apbērt degošo pannu vai katlu.
Ugunsdzēšamais aparāts un speciālie ugunsdzēsības pārklāji - vēl kāda laba opcija, ko izmantot, kas gan jāiegādājas speciālajās vietās un vairumam var nebūt pie rokas virtuvē.
Ja liesmas izplatās, nedomājot sauciet glābējus!
Vairāk par ugunsdrošību virtuvē, ja aizdedzies katliņš vai panna, skaties video: