Ne tikai zivs galerts. Receptes svētkiem no leģendārās "Likteņa ironijas" (3)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Kadrs no filmas "Likteņa ironija jeb Vieglu garu!"

Katrs no mums Jauno gadu svin citādi, bet ir kāda neatņemama svētku sastāvdaļa, kas vieno ļoti daudzus – tā ir filma ‘’Likteņa ironija jeb Vieglu garu!’’, kura pirmoreiz tika pārraidīta 1976. gada 1. janvārī. Vecgada vakarā mēs varam pieēsties līdz ūkai, dejot līdz nemaņai, un kāds pat aizmigt ar seju rasola bļodā, bet tāpat ar vienu aci pamanīsimies sekot līdzi leģendārās filmas notikumiem.

Kaut sižets ir zināms un varoņu spārnotās frāzes ne viens vien var citēt teju vārds vārdā, reti kurš ir ievērojis to, kādus ēdienus Žeņa Lukašins, Ipolits, Nadja, Gaļa un citi varoņi bauda Jaunā gada mielastā.

Iedvesmojoties no portāla “Aif”, pastāstīsim, kas pirms 46 gadiem bija uz galda "Likteņa ironijā" un piedāvāsim tiem laikiem aktuālu ēdienu receptes, lai ikviens varētu mājās uzburt šai klasiskajai filmai raksturīgo Jaunā gada noskaņu.

Trīs pamatēdieni Nadjas jaungada ēdienkartē ir: zivs galerts, rostbifs un gaļas salāti.

Papildus šiem “trīs vaļiem” uz galda ir atrasta vieta arī tā laika deficīta precēm - mandarīniem, plāni sagrieztām servalādes šķēlītēm, konservētiem zaļajiem zirnīšiem un šprotēm (ļoti iespējams, Latvijā ražotām). Uz šķīvīša ir izkārtotas arī olas ar majonēzes mērci, citā bļodiņā - biešu salāti.

Filmas pašā sākumā, kad Gaļa un Žeņa Lukašins rotā eglīti, viņi sarunā piemin salātus, ko uzmeistarojusi Žeņas līgava.

“Bet mēs taču sarunājām. Pievilt nav glīti. Un tu taču jau pagatavoji krabju salātus. Starp citu, kur tu dabūji krabjus?

– Mūsu bufetē.

– Man tā garšo krabji!

– Tad vēl jo labāk, apēdīsim tos paši. ”

Te jāpiemin, ka Gaļa salātus, visticāmāk, gatavoja no konservētas krabju gaļas, ko, fasētu bundžas, reizēm "izmeta" pārdošanā, jo Padomju Savienībā tolaik vēl nebija pieejams tāds mūsdienās iecienīts produkts kā krabju nūjiņas.

“Ko tev uzlikt? Salātus vai rostbifu?” - filmas tupinājumā Nadežda jautā Ipolitam pēc tam, kad viņi pirmo reizi izlikuši aiz durvīm iereibušo Lukašinu. Ļoti iespējams, Nadja bija pagatavojusi tolaik (un joprojām) populāros gaļas salātus, ko dažādās versijās dēvē gan par "Olivjē", gan "Galvaspilsētas salātiem", "Maskavas salātiem", bet mēs zinām kā rasolu.

Visvairāk filmā nācies ciest Nadjas gatavotajam zivs galertam, ko Ipolits nolīdzina līdz ar zemi. Nav gan īsti skaidrs, kā Nadjai (vai rekvizitoriem) ir izdevies to sabojāt, bet frāze ‘’Cik gan pretīgs ir jūsu zivs galerts!'” esot bijusi Ipolita lomas atveidotāja aktiera Jurija Jakovļeva improvizācija, jo šis ēdiens tiešām esot padevies nebaudāms.

Vieglu garu un garšīgus svētkus!

Komentāri (3)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu