Ziemassvētku mielasts asociējas ar bagātīgi klātu galdu, uz kura savu vietu atrod tieši siltie ēdieni - štovēti kāposti, pelēkie zirņi un, protams, cepetis. Lai arī gaļas veidu netrūkst, iecienītākie ir tieši cūkgaļas cepeši.
Ērika Dreibanta svētku cepeša receptes - iedvesmojies un izbaudi mielastu
Vaicājot šefpavāram Ērikam Dreibantam, kādu gaļas gabalu vislabāk izvēlēties, viņš norādīja, ka kājas šķiņķis vai kakla karbonāde būs labākā izvēle, jo labam cepetim ir vajadzīgs klāt taukumiņš. Liesas gaļas cepetis būs sauss un mazāk baudāms.
Pirmā marināde: 2/3 krējums, 1/3 majonēze, graudu sinepes, mārrutki, ķiploks, zaļumi, sāls un pipari
Otrā marināde: eļļa, timiāns, ķiploks, graudu sinepes, zvaigžņu anīss, cukurs, sāls un pipari
Zelta padoms no Ērika Dreibanta:
lai marinādes garša cepetī būtu tiešām jūtama un izteikta, pašai marinādei jābūt stiprākai, nekā varētu gribēties ēst.
Aktuāli vienmēr ir jautājumi – cik tad ilgi marinēt, cik grādos un cik ilgi cept? Lai marināde paveiktu savu darbiņu,
gaļas gabalam jāļauj marinēties vismaz 8 stundas, ierasti vakarā marinē – nākamajā dienā cep.
Tālākā gaita jau vienkārša: iemarinēto gaļu liek cepamtraukā, pārsedz ar foliju un cep 170 grādos.
Cepšanas laiks ir atkarīgs no tā, cik smags ir gaļas gabals, bet matemātika vienkārša: kilogramu gaļas cep vienu stundu, attiecīgi 2 kg = 2 h. Kad cepetis jau tuvu gatavībai, foliju noņem nost, lai karstais gaiss to skaisti apbrūnina.