Būt veģetārietim jau sen nav nekas neparasts un pārsteidzošs. Bet fakts, ka ir pasaulē pilsēta, kur gaļas ēdienu un alkohola tirgošana ir aizliegta ar likumu, - lūk, tas ir jauns pavērsiens. Taisnības labad gan jāsaka, ka tas viss ir patiesi loģiski izskaidrojams un ļoti cienījami.

Ja kādreiz par veģetārismu jeb gaļas nelietošanu uzturā smējāmies un uztvērām kā baisu bubuli, tad šobrīd jau tā ir ļoti normāla mūsdienu dzīves sastāvdaļa un teju katram ir pazīstams vismaz viens veģetārietis vai vegāns. Vairs izbrīnu neraisa restorāni, kuros pasniedz tikai augu izcelsmes maltītes, arī īpaši nodalītie plaukti veikalos ir kļuvuši ikdienišķi. Un pat tie, kas ir kaislīgi gaļas ēdāji, reizi pa reizei labprāt izmēģina kādu “viltotās” gaļas ēdienu.

Kāpēc šādam uzturam pievēršas?

Ja tie nav veselības jautājumi, tad nākamie galvenie faktori ir sava pārliecība, rūpes par vidi vai ticība.

Nelielai skaidrībai par hinduismu un kāda ir šīs reliģijas nostāja pret ēdienu. Hinduisms ir viena no senākajām reliģijām, kuru viņi paši sauc par Sanātana dharma jeb mūžīgo reliģiju.

Hinduisma neatņemams elements ir ahimsa jeb nevardarbīga izturēšanās pret dzīvniekiem, jo tiek uzskatīts, ka jebkura vardarbība negatīvi ietekmē karmu.

Tradicionāla veģetārā maltīte Indijā - thali
Tradicionāla veģetārā maltīte Indijā - thali Foto: Radhavar/Shutterstock.com

Tradicionāli daudzos Varanasi restorānos tiek pasniegta gaļa, lai apmierinātu Rietumu tūristu vēlmes un hinduistu svētceļniekus, kas nav veģetārieši, un vietējās satviskās virtuves ēdieni galvenokārt tika ēsti mājās.

Taču 2019. gadā hinduistu nacionālistu valdība aizliedza gaļas pārdošanu un patēriņu 250 m rādiusā no visiem Varanasi tempļiem un kultūras mantojuma objektiem.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest